Tradycje śniadaniowe w niektórych państwach różnią się bardzo od tych, znanych nam i utrwalanych przez pokolenia. Polacy nie wyobrażają sobie pierwszego posiłku bez kanapki z wędliną i pomidorem, natomiast mieszkańcy południa Europy bez słodkiej bułki i kawy.

Dlaczego jedzenie śniadania jest ważne w każdym miejscu na kuli ziemskiej? W czasie snu organizm człowieka zużywa zapasy, co objawia się znużeniem przez cały dzień. Jeżeli nie dostarczymy odpowiedniej ilości kalorii organizmowi do godziny po przebudzeniu, odczuwać możemy zmęczenie i brak koncentracji. To, co wybieramy na śniadanie, jest uwarunkowane wieloma czynnikami: szerokością geograficzną, tradycją, dostępnością produktów, czy stylem życia, jaki prowadzimy.

kanapki 2Klimatyczne śniadania

Wysokie temperatury na południu Europy przyczyniają się do tego, że śniadania jada się lekkie (zazwyczaj croissant z dżemem lub miodem, kawa) w przeciwieństwie do Północy, gdzie niższe temperatury zmuszają do większej kaloryczności posiłków. Przykładowo angielskie śniadanie ma wartość energetycz­ną przekraczającą 800 kcal (jajka na bekonie, wieprzowe parówki, owsianka, fasola w sosie, tosty i smażone placki ziemniaczane). Podobnie odżywiają się Amerykanie, którzy do menu angielskiego, dorzucają smażone ziemniaki z cebulą, jajkami i wołowiną albo w wersji „na słodko” – naleśniki z gęstym syropem klonowym.

kanapki 3Postaw na pieczywo

Pieczywo w dalszych ciągu jest jednym z podstawowych składników menu śniadaniowego.
W wielu krajach spożywa się rano produkty zbożowe.  Francuz zacznie dzień od bagietki, Arab – od pity (płaskiego pszennego placka), Meksykanin od tortilli, a Polak od kanapki. Po pieczywo sięgamy niemal odruchowo, gdyż jest podstawowym źró­dłem cukrów. Spożywanie chleba, zwłaszcza z mąki pełnoziarnistej – razowej i na zakwasie, nie powoduje otyłości. W pieczywie bowiem jest więcej błonnika pokarmowego niż w  owocach i warzywach.

kanapkiOd jajka do…

Jajka w różnej postaci je się prawie wszędzie. Nie tylko jajecznica, omlet, sadzone czy goto­wane królują na stołach. Podawane w Anglii jajka po szkocku są zawinięte w mięso mielone. Jajka poszetowe serwowane np. w Niemczech, wbijane są do wrzącej wody zamiast do szklanki. W Meksyku tradycyjne sadzone podawane jest na kukurydzianej tortilli z ostrą salsą.

kanapki 4Kto pije mleko?

Mleko i produkty mleczne są źródłem wapnia, witaminy A i D oraz ryboflawiny. Jest to produkt, którego w porównaniu do jajka, nie dostaniemy na śniadanie np. w Chinach, Japonii czy Polinezji. W tym przypadku nie chodzi o dostępność produktu, a o genetykę. Laktoza, główny składnik mleka, nie jest tolerowany przez organizmy Azjatów. W Europie natomiast produkty pochodzenia mlecznego są częstym gościem na śniadaniowych stołach.

Śniadania pomimo tego, że podparte tradycją w każdym zakątku świata, nadal jest posiłkiem, o którym często zapominamy. Warto o nim przypominać nie tylko od święta.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.