O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii, rozgrzeją i nasycą na długi czas. Przykładem jest zupa z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką. Spróbujecie?

przepis na dyniowy kremSkładniki:

  • 60 dkg obranej dyni
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 mała papryczka chilli
  • imbir, kawałek ok 2 cm.
  • 300 ml wody
  • świeża kolendra: część do zupy, część do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

1Krewetki – przygotowanie

  • 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku

2Przygotowanie:

Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy. Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min. Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.