W wielu przypadkach szybko i łatwo oznacza również smacznie! Tak właśnie jest w przypadku makaronu z serem i boczkiem w delikatnym, mlecznym sosie. Danie serwowane w małych miseczkach pięknie zaprezentuje się podczas jesiennej kolacji.

Czas wykonania: ok. 30 min

Danie dla 3 – 4 osób

becon 2Składniki:

  • makaron kolanka – 250 g
  • starty żółty ser – ok. 1 szklanki
  • boczek – 5 plastrów
  • mleko – 2 szklanki
  • masło – 1 łyżka
  • natka pietruszki/szczypiorek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

beconPrzygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos. Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek). Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.