Szybki obiad na ciepło? Makaron oczywiście. Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, rozgrzewającym chili i odrobiną octu balsamicznego. Dwadzieścia minut i gotowe.


Przepis: Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella
 

Spaghetti z rozgrzewającym sosemSkładniki:

  • 400g makaronu,
    np. Lubella Spaghetti nr 4
  • 2 puszki całych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 ml whisky
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 małe chili
  • sól, pieprz
  • listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach
oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy
i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.

Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili.
Całość dusimy aż lekko zgęstnieje, a pomidory się rozpadną, ok. 5 min.
Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.

Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Danie posypujemy bazylią
oraz parmezanem do smaku.

Spaghetti z rozgrzewającym sosem 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.