Sorbet z cydru

Czy wiecie, że niedosładzany cydr jest najbardziej dietetycznym alkoholem? Jedna szklanka to tylko 35 kcal. Można go więc smakować bez…

Krewetki z rusztu

Sezon grillowy w pełni! Obok tradycyjnej karkówki i kiełbasek warto trochę poeksperymentować i zapełnić ruszt oryginalnymi potrawami. Przykład? Wspaniałe szaszłyki…

Zdrowe szparagi

Szparagi zachwycają smakiem, ale co równie istotne – dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Co jeszcze sprawia, że szybko zyskały…

Przepis na cacciucco

Cacciucco to popularne jednogarnkowe danie rybne, które podbiło serce niejednego Włocha. Jego egzotyczna nazwa pochodzi od tureckiego słowa „kucuk”, które…

Koktajl ze szpinakiem

Oto wspaniały pomysł na pyszny, orzeźwiający koktajl pełen zielonej mocy, będący prawdziwą bombą witaminową bez cienia zbędnych pustych kalorii i…

Krewetkowa przystawka

Potrzeba dosłownie kilka minut, aby stworzyć prawdziwą ucztę w postaci pysznej krewetkowej przystawki z dodatkiem cukinii, orzechów pini oraz rodzynek.…

Szparagi_3

Sezon na szparagi

Pęczki świeżych szparagów pojawiają się na początku maja, a sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto więc wykorzystać ten…

Jak zrobić lasagne?

Lasagne to nic innego jak duże prostokątne płaty makaronu, które sprawdzają się przy zapiekankach. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa…

Zielono w kuchni

Chcesz zaprosić zieleń do domowej kuchni? Zrób smoothie! Taki koktajl może wystąpić w roli pełnowartościowego, drugiego śniadania albo podwieczorku. Wszystko…

Penne z ricottą

Ricotta to kluczowy składnik wielu dań w kuchni regionalnej południowych i środkowych Włoch. Ten miękki rodzaj twarogu uzyskuje się z…

Karczochy na stole

Pochodzą z rejoniu Morza Śródziemnego, a uprawiane są w całej Europie oraz Ameryce Północnej. Karczochy niestety ciągle jeszcze nie cieszą…