Cacciucco to popularne jednogarnkowe danie rybne, które podbiło serce niejednego Włocha. Jego egzotyczna nazwa pochodzi od tureckiego słowa „kucuk”, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „kawałki owoców morza”, które również dodaje się do dania.
Przepis: Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool
Składniki:
Na wywar:
- 20 ząbków czosnku, posiekanych
- 60 g oliwy z oliwek extra vergine
- 20 g natki pietruszki, posiekanej
- 100 g wytrawnego białego wina
Do ryby:
- 200 g ośmiorniczek (baby osctopus)
- 150 g krewetek
- 120 g piotrosza (ryby Świętego Piotra)
- 300 g kurka czerwonego
- 80 g płaszczki
- 300 g omułków jadalnych
- 200 g małży
- 300 g dojrzałych pomidorów
- 2 g świeżej papryczki chili
- 7 g soli
Do krutonów:
- 8 kromek żytniego chleba (w stylu rustykalnym)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergin
Przygotowanie:
Delikatnie podsmaż czosnek na oliwie. Jak tylko zacznie brązowieć, dodaj pietruszkę. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Umyj delikatnie ośmiorniczki i dodaj je na patelnię. Smaż ok. 10 minut. Dodaj kurka czerwonego i podsmaż. Następnie dodaj rybę Świętego Piotra (Pietrosz) i pokrojoną wcześniej na kawałki płaszczkę. Dodaj krewetki. Następnie małże, a na końcu omułki. Podsmaż. W naczyniu żaroodpornym umieść podsmażone ryby i owoce morza, pokrojone pomidory, sól, pokrojoną papryczkę chili i piecz w piekarniku przez 30 minut. Kromki chleba, podtostowane i pokrojone w kwadraciki, polej oliwą z oliwek i posmaruj świeżym czosnkiem. Podawaj je z zupą, kładąc na dnie talerza i zalewając zupą rybną.
Porady:
Kiedy zupa dochodzi w piekarniku, zakryj naczynie folią spożywczą, aby ryby nie stały się zbyt suche. Ryby powinny być umyte, a ich wnętrze usunięte; wkładaj je do zupy według ich wielkości, zaczynając od największej i kończąc na najmniejszej. Pozwoli im to na dokładne ugotowanie. Sól dodawaj na końcu, dzięki czemu będziesz mieć pod kontrolą jej smak.