Cacciucco to popularne jednogarnkowe danie rybne, które podbiło serce niejednego Włocha. Jego egzotyczna nazwa pochodzi od tureckiego słowa „kucuk”, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „kawałki owoców morza”, które również dodaje się do dania.

Przepis: Marco Ghia –  Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool

 

shutterstock_240917059


Składniki:

Na wywar:

  • 20 ząbków czosnku, posiekanych
  • 60 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 20 g natki pietruszki, posiekanej
  • 100 g wytrawnego białego wina

 

Do ryby:

  • 200 g ośmiorniczek (baby osctopus)
  • 150 g krewetek
  • 120 g piotrosza (ryby Świętego Piotra)
  • 300 g kurka czerwonego
  • 80 g płaszczki
  • 300 g omułków jadalnych
  • 200 g małży
  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • 2 g świeżej papryczki chili
  • 7 g soli

Do krutonów:

  • 8 kromek żytniego chleba (w stylu rustykalnym)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergin

 

 CACCIUCCO ALLA LIVORNESE - ZDJĘCIE

 

Przygotowanie:

Delikatnie podsmaż czosnek na oliwie. Jak tylko zacznie brązowieć, dodaj pietruszkę. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Umyj delikatnie ośmiorniczki i dodaj je na patelnię. Smaż ok. 10 minut. Dodaj kurka czerwonego i podsmaż. Następnie dodaj rybę Świętego Piotra (Pietrosz) i pokrojoną wcześniej na kawałki płaszczkę. Dodaj krewetki. Następnie małże, a na końcu omułki. Podsmaż. W naczyniu żaroodpornym umieść podsmażone ryby i owoce morza, pokrojone pomidory, sól, pokrojoną papryczkę chili i piecz w piekarniku przez 30 minut. Kromki chleba, podtostowane i pokrojone w kwadraciki, polej oliwą z oliwek i posmaruj świeżym czosnkiem. Podawaj je z zupą, kładąc na dnie talerza i zalewając zupą rybną.

 

Porady:

Kiedy zupa dochodzi w piekarniku, zakryj naczynie folią spożywczą, aby ryby nie stały się zbyt suche. Ryby powinny być umyte, a ich wnętrze usunięte; wkładaj je do zupy według ich wielkości, zaczynając od największej i kończąc na najmniejszej. Pozwoli im to na dokładne ugotowanie. Sól dodawaj na końcu, dzięki czemu będziesz mieć pod kontrolą jej smak.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.