Czy wiesz, że aby długo cieszyć się zdrowiem i młodym wyglądem, należy spożywać regularnie produkty bogate we flawonoidy – jagody, warzywa i zioła? Co więcej – warto zjadać je ze skórką.

shutterstock_217153648

Dietetycy przekonują, że spożywanie minimum pięciu porcji warzyw i owoców dziennie stanowi niezbędne minimum dla zachowania dobrej formy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi nawet o siedmiu porcjach. Dlaczego to jest tak ważne? Sprawa wydaje się prosta – chodzi o witaminy i minerały. Od niedawna naukowców interesują również inne roślinne substancje odżywcze.

 

Zdrowa chemia

Znaczenia w dietetyce nabrały fitochemikalia – roślinne związki chemiczne. Choć ich zadaniem jest głównie ochrona roślin, nie pozostają obojętne wobec ludzkiego organizmu. Najlepiej znane są flawonoidy, chociaż wiedza o ich źródłach oraz wpływie na zdrowie nie jest jeszcze powszechna. Zielona herbata, cebula, owoce cytrusowe, jagody, warzywa, kasza gryczana – to tylko nieliczne źródła tych cennych składników. Najwięcej „dobrej chemii” znajduje się w warstwach wierzchnich roślin: w drogocennej skórce owoców, nawet tych niepozornych.

„Właściwości flawonoidów są nie do przecenienia – opóźniają procesy starzenia, regulują metabolizm, wspomagają odporność, a nawet obniżają ciśnienie. Na przykład aronia jest superowocem wyjątkowo bogatym w te biologicznie aktywne związki polifenolowe. To właśnie im zawdzięcza swą ciemną barwę i cierpki smak. Jest szczególnie polecana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” – wyjaśnia profesor Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ekspert marki Golden Aronia.

 http://www.dreamstime.com/stock-photo-background-fresh-berries-blue-wooden-summer-image42570730

Jak działają flawonoidy?

Roślinne związki chemiczne posiadają przede wszystkim silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wykazują pozytywny wpływ na cały organizm. Ich działanie związane jest szczególnie z układem krążenia – uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami – głównymi przyczynami chorób cywilizacyjnych i procesów starzenia. Badacze z University of East Anglia i King’s College London w swoich badaniach wykazali, że ludzie, którzy przyswajają odpowiednio dużą ilość związków flawonowych, są dużo mniej podatni na skoki poziomu glukozy we krwi oraz występowanie stanów zapalnych w organizmie. Dzięki temu występuje u nich mniejsze ryzyko cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, a nawet raka.

shutterstock_113129620

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.