Dzień Mamy powinien być wyjątkowy. Jeśli chcemy sprawić naszej mamie przyjemność, nie ograniczajmy się do bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek. Najlepszym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i prezent, w którego stworzenie włożyliśmy energię. Przykład? Pizza w kształcie serca!

Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, jednak 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W przeważającej ilości państw, dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, jednak np. w  Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. W każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. We Włoszech pociechy pieką na przykład ciasteczka w kształcie serca. Warto zainspirować się tym zwyczajem i przygotować dla mam pyszną kolację. Ogromna pizza w kształcie serca z pachnącymi, pysznymi dodatkami będzie wspaniałą niespodzianką.

Fun in the kitchen

 

Pizza od serca na Dzień Mamy

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 250 g mozzarelli
  • 4 plastry pomidora
  • kilka cienkich plasterków salami, np. w pomidorach ZM Pekpol
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka listków rukoli

Pizza heart shape with cheese and tomato on vintage boards

Przygotowanie:

Z podanych składników odlać 1/3 szklanki wody. Dodać łyżkę mąki, cukier i rozkruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć go z resztą składników i dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną szmatką i odłożyć na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować sos: pomidory z puszki wymieszać z oliwą i przyprawami. Podgrzewać w rondelku mieszając, aż sos się zredukuje i będzie gładki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego serce. Ułożyć na blasze, posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli, plastry pomidorów, salami i plasterki oliwek. Pizzę piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową pizzę posypać listkami rukoli.

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.