Krewetkowa przystawka

Potrzeba dosłownie kilka minut, aby stworzyć prawdziwą ucztę w postaci pysznej krewetkowej przystawki z dodatkiem cukinii, orzechów pini oraz rodzynek. Macie ochotę?

shutterstock_115400047

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g obranych krewetek
  • 1 cukinia
  • 1 główka cykorii sałatkowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki orzeszków pini
  • 4 łyżki rodzynek
  • Glassa Gastronomica Ponti na bazie octu balsamicznego z Modeny
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • sól i pieprz do smaku

 krewetkowa_przystawka_Index_Food_2

Przygotowanie:

Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i dodaj do niego krewetki. Dopraw je pieprzem i solą, a na koniec pokrop Glassą z octem balsamicznym z Modeny. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź jej zawartość. Oddziel 12 zewnętrznych, większych liści cykorii, a resztę posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dorzuć do niej pokrojoną w cienkie paski cukinię, orzeszki pini, odcedzone rodzynki i krewetki. Całość pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na większych liściach cykorii i serwuj.

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.