By odkryć uroki słonecznej Italii, wcale nie trzeba czekać na wakacyjny wyjazd. Wystarczy pół godziny w kuchni i spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rukolą gotowe.

 

Blog Apetyt Na Kuchnie

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju, np. Ponti
  • 300 g sera gorgonzola
  • 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • 3 garści rukoli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

shutterstock_187051841 

 

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.

shutterstock_227043514

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.