Lemoniada z malinami i herbatą

Na upał w sam raz. Gasi pragnienie, smakuje lepiej niż czysta woda, a do tego cieszy oczy wyglądem. Lato w szklance. Spróbujcie.

 

Składniki:

  • 200 g malinlemoniada_z_malinami_cytryna_i_herbata_Czas_na_Herbate
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki kompozycji Inspiracja marki Czas na Herbatę
  • 2–3 łyżki miodu
  • kilka gałązek melisy
  • 2 litry wody mineralnej, np. gazowanej

Przygotowanie:

Maliny przekładamy do foremek do lodu, zalewamy wodą i mrozimy. Zaparzamy herbatę w małej ilości wody. Studzimy. Wyciskamy sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę kroimy w plastry.

Do dużego dzbanka przelewamy herbatę, dodajemy miód, sok z cytryny. Wrzucamy kostki lodu z malinami, wrzucamy plastry cytryny oraz gałązki melisy, dopełniamy wodą. Mieszamy i podajemy.

Zalecany sposób parzenia:

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania – w zależności od indywidualnych upodobań – od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu.

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.