Głód narasta?

Nie każdy, kto kocha jedzenie, lubi gotować. Zwłaszcza w gorące dni nie chcemy tracić czasu na przyrządzanie potraw. Rozwiązaniem na upały może być orzeźwiający Redd’s, a na głód zamówienie jedzenia. Dlatego, tego lata Redd’s i serwis Pyszne.pl połączyli siły w ramach promocji „Głód Narasta”.

Festiwal Szynki w Banjaluce

Lato na Bałkanach słynie z festiwali. Odbywają się one regularnie – raz w miesiącu. Tych, którzy akurat nie wybierają się w tamte regiony, warszawska restauracja Banjaluka, zaprasza w swoje progi. Już w tym tygodniu Sunka Fest, czyli festiwal szynki regionalnej.

Pyszny makaron z krewetkami

Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite i gorące posiłki. Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość kalorii, co zazwyczaj. Rozwiązanie? Produkty zbożowe, na przykład makarony czy kasze.

Ciasto z malinami i bezą

W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe lody, kompoty, koktajle czy lekkie ciasta można przygotować w prosty sposób. Przykład? Wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą.

Poznaj CookUp Youth

CookUp, sieć studiów kulinarnych szykuje nie lada gratkę dla nastolatków i ich rodziców. 25 czerwca dwaj wyśmienici szefowie kuchni Łukasz Konik i Tomek Królikowski poprowadzą bezpłatne warsztaty dla młodzieży.

Koktajle dla zdrowia

Owoce i warzywa to nie tylko czysta przyjemność jedzenia, ale bomba witaminowa dla organizmu. Korzyść może być jeszcze większa, jeśli zdecydujemy się na dietę płynną – czyli postawimy na przeciery i koktajle.

Chłodnik truskawkowy z kozim serem

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych owoców lata. Jak podać je inaczej niż zwykle? Rozwiązaniem są nietypowe połączenia, choćby chłodnik truskawkowy z kozim serem i migdałami.

Dietetyczne śniadanie

Jeśli dbasz o linię, nie zapominaj o śniadaniu. Może być zdrowe, lekkie i kolorowe. Nawet jeśli jego podstawą jest bułka, wystarczy uzupełnić zestaw o warzywa i nabiał.

Najlepsze burgery z cieciorki

Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. W sam raz na wiosnę.

Szybka zupa z cieciorki

Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.

Rybna kanapka Karola Okrasy

Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa rocznie tylko 12 kilogramów ryb? To bardzo mało! W naszych jadłospisach wciąż dominuje mięso, a szkoda, bo ryby to kopalnia witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Jak je przyrządzić? Na tysiąc sposobów, choćby podawać na kanapce.

Velvet dla Chefów Juniorów

Gotować potrafią nie tylko dorośli, ale także dzieci. Przyrządzanie posiłków jest ciekawym, odprężającym, pobudzającym wyobraźnię zajęciem. Dla wszystkich kucharzy ważne są jednak praktyczne pomoce, na przykład specjalna ręcznika papierowego Velvet z logo programu Master Chef Junior, która wspiera w gotowaniu dzieci.

Sałatka z awokado i żurawiną

Awokado znane było jeszcze w czasach azteckich i uprawiane w Meksyku. Dziś jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, jak i popularnych w Stanach Zjednoczonych smoothie. Awokado warto również dodać do sałatki.

Czekoladowo-kawowe desery

Jeśli lubisz czekoladę, dziś jest twój dzień. Międzynarodowy Dzień Czekolady, przypadający na 12 kwietnia, to świetna okazja, by skorzystać z kulinarnych inspiracji i przygotować ją inaczej niż zwykle.

Dobre przekąski

Zdrowe przekąski to tylko surowe owoce i warzywa? Na stres pomoże tylko czekolada? W gąszczu dietetycznych porad łatwo się zagubić. Dlatego wybraliśmy przekąski, które śmiało można włączyć do zdrowego menu.

Ciasteczka z lemon curd

Curd jest słodką alternatywą dla kremów i polew. To dodatek lub dekoracja do ciast, ciasteczek, ale również naleśników czy tart. Konsystencją przypomina budyń, a jego najbardziej popularne warianty smakowe to cytrynowy i pomarańczowy.

Jajko z jarmużem i koprem włoskim

Jajko symbolizuje zdrowie i życie, a także miłość i płodność. Jest też najbardziej popularnym symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Dlatego w tym czasie, częściej niż zazwyczaj, przygotowujemy potrawy z jaj. Jak zaserwować je inaczej niż zwykle?

Naleśnik z mąki orkiszowej

To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, wiedzą już dzisiaj wszyscy. Jednak przygotowywane w pośpiechu, często jest powtarzalne i monotonne. Jak zatem w prosty sposób sprawić, aby pierwszy posiłek dnia zaskakiwał różnorodnością smaków i kolorów? Z pomocą przychodzą dżemy, powidła i konfitury Łowicz, nadające śniadaniu wyjątkowego smaku.

Żurawina – niepozorna bomba o uzdrawiającej mocy

Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.

Owocowe desery na wielkanocnym stole

Już najwyższy czas, aby rozpocząć odpowiednie przygotowania i zaplanować świąteczne menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, jednak warto pomyśleć także o kolorowych deserach, dzięki którym poczujemy nadchodzącą wiosnę.

Tradycja pieczenia domowych ciast

Każdy z nas pamięta chwile z dzieciństwa, w których mama lub babcia piekła ciasto. Było nam wtedy błogo i bezpiecznie. Nic więc dziwnego, że roznoszący się po kuchni aromat świeżego wypieku, przywołuje w nas dawne wspomnienia.

Cukier to naturalny konserwant

Gdyby zapytać przeciętnego Polaka, po co nam cukier w kuchni, odpowiedziałby: aby posłodzić potrawy lub napoje. I jest to zgodne z prawdą. Cukier nadaje potrawom słodki smak i sprawia, że są one smaczniejsze, ale to nie wszystko. Cukier nie tylko polepsza smak potraw, ale także je konserwuje i właśnie z tego powodu jest niezastąpiony w przemyśle spożywczym.