Czy wiesz, że w pierwszej trójce „królów detoksu”, znajdziesz:
wodę, białe warzywa oraz kaszę jaglaną? Okropieństwa?
Nieprawda! Wystarczy, że je dobrze przyrządzisz.

Kasza jaglana jako jedyna z kasz działa odkwaszająco na organizm, ponieważ
działa zasadotwórczo, a dzięki błonnikowi usuwa z jelit resztki jedzenia.
Znajdziemy w niej również krzemionkę, która doskonale wpływa na paznokcie,
włosy oraz skórę. Z kolei król białych warzyw, czyli seler zawiera bardzo dużo
błonnika i ma właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne oraz odkwaszające
organizm. Ma również nieocenioną cechę – pobudza przemianę materii.
Wydawać by się mogło, że na bazie tych produktów nic smacznego
nie da się przygotować. Nic bardziej mylnego.

DagmaraSkalska_Pokochaj_Swoje_Cialo

 

Wiele przepisów na pyszne
dania z najlepszych produktów
oraz najzdrowszych warzyw
prezentuje Dagmara Skalska
w swojej nowej książce „Pokochaj
swoje ciało”. Warto do niej zajrzeć
i zapoznać się ze smacznymi
podpowiedziami na temat
oczyszczających posiłków,
np. pasztetem z kaszy jaglanej
i czerwonej soczewicy z sałatką, kopytkami jaglanymi, czy wieloma warzywnymi kremami-zupami.
Autorka twierdzi: „Zacznij
od ciała, to Twój najważniejszy
sprzymierzeniec. Podstawą dobrego samopoczucia jest harmonijny kontakt
z własnym ciałem”.

Detoksykujące kopytka jaglaneKopytka jaglane

Składniki:

  • 400 g ugotowanej
    kaszy jaglanej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól

Przygotowanie:

Ugotowaną i ostudzoną kaszę
jaglaną zmiel w maszynce
do mięsa. Dodaj masło, mąkę,
kurkumę i sól. Zagnieć ręką
do uzyskania jednolitej masy,
która nie powinna się zbytnio
kleić. Uformuj wałeczki, krój
je nożem na kawałki mniej więcej grubości palca. Możesz też uformować je na kształt klusek śląskich. Wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotuj kilka minut od wypłynięcia (czas gotowania zależy od wielkości klusek, kopytka gotują się krócej niż kluski śląskie ). Możesz dodać do masy dodatki np. szpinak biały ser, marchewkę, brokuł.

Na zdjęciu kopytka ze szpinakiem. Razem z kaszą została zmielona garść świeżych liści szpinaku.

Detoksykujące kopytka jaglane

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.