Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką
i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne,
a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. W sam raz na wiosnę.

 

Burgery z cieciorki

Najlepsze burgery z cieciorkiSkładniki na kotlety:

  • 1 puszka cieciorki
    (np. marki Jasmeen)
  • 1 jajko
  • posiekana pietruszka
    i szczypiorek
  • garść kaparów
  • garść pokruszonego sera pleśniowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego
    przez praskę
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • łyżeczka octu ryżowego

Jasmeen_Wege burgery z cieciorkiDodatki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 malinowy pomidor
  • liście rukoli
  • kiełki
  • młoda cukinia
  • 2 bułki pełnoziarniste

Składniki na sos ziołowy:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • posiekana pietruszka,
    koperek i szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą.
Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną
w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty. Odsączoną cieciorkę
miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony
czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów,
ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz.
Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy
płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.

Najlepsze burgery z cieciorki

Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika.
Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym. Następnie wkładamy do bułek
plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe
kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach
rukoli i kiełkach.

Najlepsze burgery z cieciorki

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.