Sałatka z awokado i żurawiną

Awokado znane było jeszcze w czasach azteckich i uprawiane w Meksyku.
Dziś jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego
sushi, jak i popularnych w Stanach Zjednoczonych smoothie.
Awokado warto również dodać do sałatki.

Przepis na wiosenną sałatkę z awokado jest niezwykle prosty. Wystarczą warzywa,
garść prażonych ziaren, garść sezamu i suszonej żurawiny oraz wolny kwadrans,
by przygotować posiłek.

Składniki:

  • Sałatka z awokado i żurawiną1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • 2 świeże pomidory
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • 50 g żurawiny suszonej Bakalland
  • szczypiorek
  • 2 łyżeczki sezamu

Dressing:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • sól


Przygotowanie:

Obieramy awokado ze skórki, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy
w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy
na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie
składniki wykładamy na talerz. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy
z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem,
sezamem, żurawiną i Chrupiącą sałatką Bakalland.

Sałatka z awokado i żurawiną

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.