Szybka zupa z cieciorki

Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi
duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy
z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika
oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka
smakuje doskonale podawana w postaci zupy.
 

Pożywna zupa z cieciorki

Składniki:

Szybka zupa z cieciorki

  • 1 puszka cieciorki gotowanej
    (np. marki Jasmeen)
  • 1 puszka pomidorów
    w kawałkach
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 100 ml śmietany 18%
  • garść makaronu np. penne

Przygotowanie:

Drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy
warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie
w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy
odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut.
Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę
i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze
przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść
makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany
makaron i świeży tymianek.

Szybka zupa z cieciorki

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.