Poszukujesz w życiu nowości? Eksperymentujesz w kuchni, wertujesz książki kucharskie i przeszukujesz Internet, by znaleźć inspirację i nowe rozwiązania kulinarne?…
Arbuz jest nie tylko pyszny, ale też wielofunkcyjny. Można się nim najeść, napić oraz… umyć nim buzię. Ważne tylko, by…
Patison to kuzyn popularnej cukinii i kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem,…
Chcesz poprawić wygląd skóry? Zmniejszyć uczucie zmęczenia i dodać sobie energii? A może dużo ostatnio dużo trenujesz i boisz się…
Pierogi z owocami to klasyka letniej kuchni i jedno z najbardziej popularnych dań, uwielbianych zarówno przez dzieci, jak i przez…
Co zjadłabyś na deser? Coś czekoladowego, zdrowego i z owocami? Jeśli tak, zrób ciasto… z fasoli. Przepis na bezglutenowe, fasolowe…
Choć z wyglądu przypomina tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze…
Masz ochotę na coś pysznego, wykwintnego i niebanalnego? Zrób racuszki z krewetkami, warzywami i ziołami według przepisu szefa kuchni Roberta…
Sałatki sprawdzają się jako lekkie śniadanie, lunch do pracy, czy smakowita propozycja na piknik. Kiedy dodasz do nich bakalii, zyskasz…
Lato nie oznacza jedynie szczytu sezonu grillowego, ale to również okres bogactwa warzywno-owocowego. W związku z tym warto wrzucić na…
Potrawy na bazie bulionów to podstawa polskiej kuchni. Z ich udziałem powstają tradycyjne zupy, sosy i duszone mięsa, jak też…
Foodpairing to sztuka, która wymaga nie tylko ogromnej wiedzy, ale i zaawansowanych technik. Dlatego też najlepiej jest bazować na znanych i…
O tej porze roku bób, groszek i zioła czekają – świeże, soczyście zielone i pełne naturalnych witamin. Wystarczy kilka minut…
Po ponad 20 latach miasteczko Twin Peaks powraca na ekrany. Czy to nie dobry powód, by zjeść coś pysznego? Choćby…
Przy wysokich temperaturach nasz organizm domaga się chłodnych oraz lekkich posiłków. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do codziennego menu zup z…
W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą,…
Dzień Matki obchodzony jest w ponad 40 krajach na całym świecie, a w Polsce jego tradycja sięga ponad 100 lat.…
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jak…
Różowo-białe rzodkiewki, zielone szparagi i sałata, pomidory czy ogórki – nie sposób wymienić wszystkiego, co wiosną znajdziemy na straganach. Jak…
Carpaccio z buraków to potrawa nie tylko zdrowa i efektowna, ale też dająca możliwość improwizacji w kuchni. Wystarczy dodać przyprawy,…
Masz ochotę na lekki posiłek? Zrób sałatkę. Młody szpinak, gruszka, kozi ser, orzechy i… gotowe. Bakalie sprawią, że sałatka stanie…
Jeśli masz alergię na gluten, a nie wyobrażasz sobie Świąt Wielkiej Nocy bez tradycyjnej babki, ten przepis jest dla ciebie.…
Myślisz o tym, co oprócz żurku i jajek podać na wielkanocny obiad? Upiecz kurczaka. Oryginalny w smaku i prosty w…
Bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek – któż nie chciałby mieć takiego właśnie ziołowego zestawu na wyciągnięcie…
Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą…
Nawet jeśli nie przepadasz za brukselką, doceń jej zdrowotne właściwości i spróbuj przygotować ją w nieco odmienny sposób. Zapieczona w…
Zrób rybę. Bo zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jeśli dodasz przyprawy i śmietanę, a także pokusisz się o przyrządzenie…
Nie wiesz, co przygotować na kolację? Zrób omlet z ziołami, pomidorami i twarożkiem. Zwiń go w rulon, pokrój na mniejsze…
Afrodyzjaki, zawdzięczające swoją nazwę greckiej bogini miłości Afrodycie, już w starożytności wykorzystywane były jako uwodzicielski naturalny składnik wielu dań lub…
Jedzmy bakalie. Na co dzień i od święta. Wystarczy garstka, by poczuć się lepiej. Przykład? Migdały to źródło magnezu, orzechy…