Chcesz poprawić wygląd skóry? Zmniejszyć uczucie zmęczenia i dodać sobie energii? A może dużo ostatnio dużo trenujesz i boisz się o odporność? Wypróbuj moc koktajli z sokiem z pomarańczy.  

Przepisy: dietetyk Anna Czyż

„Dzięki zawartej w soku z pomarańczy witaminie C można osiągnąć wiele korzyści dla zdrowia”. Ważne jednak, by wiedzieć, z którymi produktami go łączyć, aby wzmocnić to działanie, a jakich unikać, by nie odebrać witaminie C pożądanych właściwości” – przestrzega dietetyk.

  1. Koktajl poprawiający kondycję skóry

Działanie soku pomarańczowego w tym przypadku będą wspierać między innymi: neutralna woda mineralna, tłuszcze nienasycone (na przykład te pochodzące z olejów roślinnych), pestki dyni, słonecznik, migdały i orzechy oraz marchew, bataty oraz dynia, czyli warzywa bogate w beta-karoten, który również pomaga zachować zdrową skórę.

Nie warto natomiast mieszać soku z cukrami (np. słodyczami, cukrem, dżemami, marmoladami, syropami) i tłuszczami utwardzanymi, ponieważ osłabiają one jego prozdrowotny wpływ na cerę.

porcja dla 1 osoby, około 250-300 ml

Składniki:

  • pół  szklanki soku pomarańczowego, np. Witmar
  • 2 morele
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 6 łyżek mleczka kokosowego
  • 2 łyżki miodu akacjowego

Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do blendera i dokładnie zmiksować. Można dodać pokruszony lód.

  1. Koktajl zmniejszający zmęczenie

„W tym przypadku sok pomarańczowy wesprze większość warzyw, przede wszystkim papryka, jarmuż, natka pietruszki, ogórek, i owoców: porzeczki, truskawki, cytrusy, kiwi” – tłumaczy dietetyk. „Poza tym sok warto łączyć również z pestkami dyni, słonecznikiem, miodem, kakao, melasą z karobu, syropem daktylowym, zieloną, czarną i czerwoną herbatą, parzoną kawą oraz żeń-szeneim, Ginko-biloba lub guaraną.”

Prozdrowotne właściwości soku pomarańczowego lub koktajli przygotowywanych z niego osłabią różne przekąski, które zdarza się, że podjadamy podczas picia. Na przykład ciężkostrawne, wzdymające, smażone potrawy, łączące tłuszcz i węglowodany, takie jak: kąski mięsa w panierce lub produkty kaloryczne, o małej wartości odżywczej, czyli słodycze lub słone przekąski.

porcja dla 1 osoby, około 250-300 ml

Składniki:

  • pół awokado
  • pół szklanki soku pomarańczowego, np. Witmar
  • pół szklanki soku ananasowego, np. Marwit
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie: Zblendować najpierw awokado z natką i miętą, następnie dolać powoli soki i miód.

  1. Koktajl na odporność

Sok pomarańczowy warto połączyć z większością warzyw i owoców, a szczególnie papryką, natką pietruszki, burakami, cytrusami, kiwi, porzeczkami, aronią, borówkami i jagodami, produktami bogatymi w kwasy omega-3 (siemieniem lnianym, olejem lnianym lub rydzowym, czyli z lnianki i nasionami chia) oraz z melasą z karobu, kakao, daktylami, syropem daktylowym i miodem pszczelim. To te produkty bowiem wzmocnią jego działanie wspierające odporność.

„Kluczowe jest jednak, by nie popijać nim słonych i słodkich przekąsek oraz fast foodów” – przestrzega dietetyk.

porcja dla 1 osoby, około 250-300 ml:

Składniki:

  • 1 garść czarnej porzeczki
  • pół szklanki soku pomarańczowego, np. Witmar
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 1 czubata łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do blendera i dokładnie zmiksować.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.