Co zjadłabyś na deser? Coś czekoladowego, zdrowego i z owocami?
Jeśli tak, zrób ciasto… z fasoli. Przepis na bezglutenowe, fasolowe
brownie z malinami i z polewą z dodatkiem herbaty już czeka
na wykonanie.

Składniki:

Ciasto:

  • puszka
    czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki
    gorzkiego kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 150 gram świeżych malin
  • 3 łyżki herbaty liściastej, np. Ahmad Ta London Pure Green

 Sos malinowy:

  • 150 g świeżych malin
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Dobrze opłucz i odsącz fasolę. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zblenduj je na gładką masę (czynność powinna zająć ok. 5 minut, by nikt nie domyślił się później, że je ciasto z fasoli. Przelej masę do formy i piecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut. Odstaw do przestygnięcia

By udekorować ciasto zblenduj liście zielonej herbaty, roztop tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i do płynnej formy dodaj rozdrobnione liście herbaty. Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta i udekoruj je świeżymi malinami – jedna przy drugiej.

Zrób sos malinowy. Do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny oraz maliny. Zblenduj wszystko na gładką masę. Podawaj z ciastem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.