Choć z wyglądu przypomina tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje
w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące
na śmietanowo-jajecznej masie.

Polską kuchnię danie to podbija od niedawna, lecz jego receptura ukształtowała się już w XVI wieku, na pograniczu niemiecko-francuskim. Również sama nazwa jest francuską modyfikacją niemieckiego słowa Kuchen, które oznacza właśnie ciasto. Czym można wypełnić chrupiący quiche? Możliwości jest tyle, ile smakoszy tego prostego i niezwykle sycącego dania. Korzystając z rozpoczynającego się sezonu
na kurki warto pokusić się o przyrządzenie tego smakołyku w niezwykle aromatycznej, grzybowej odsłonie, z dodatkiem łagodnie pikantnych gałązek cząbru.


Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem.
Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli
lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez
15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Składniki na farsz:

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego,
    np. Gouda MSM Mońki
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 4 jajka
  • 3 gałązki cząbru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną
w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem,
wymieszać i odstawić.

Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec
w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).

Smacznego!

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.