W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które przypadną do gustu nie tylko miłośnikom kuchni wegetariańskiej.


Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami, przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie. Wystarczy kilka najprostszych składników oraz  kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!

Burgery buraczane z aldamerem

Składniki:

  • 150 g buraków
  • 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny
    i majeranek do smaku
  • olej rzepakowy
    do smażenia
  • 8 plasterków sera,
    np. Aldamer MSM Mońki
  • 4 bułki do burgerów
  • 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)

Przygotowanie:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko,
mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć
na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.

Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu.
Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.