Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą…

Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą…
Nawet jeśli nie przepadasz za brukselką, doceń jej zdrowotne właściwości i spróbuj przygotować ją w nieco odmienny sposób. Zapieczona w…
Nie wiesz, co przygotować na kolację? Zrób omlet z ziołami, pomidorami i twarożkiem. Zwiń go w rulon, pokrój na mniejsze…
Afrodyzjaki, zawdzięczające swoją nazwę greckiej bogini miłości Afrodycie, już w starożytności wykorzystywane były jako uwodzicielski naturalny składnik wielu dań lub…
Jedzmy bakalie. Na co dzień i od święta. Wystarczy garstka, by poczuć się lepiej. Przykład? Migdały to źródło magnezu, orzechy…
To danie jest idealne dla osób borykających się z niedoborem żelaza, np. kobiet w ciąży. Ciecierzyca ma go najwięcej ze…
Wywodzący się z Kaszmiru napój noon chai zachwyca przede wszystkim różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach…
Jeśli lubisz kuchnię indyjską i masz w domu soczewicę, ugotuj sobie dal. Najlepsza do tego dania jest soczewica czerwona –…
Masz ochotę na kolorowe danie w stylu meksykańskim? Przygotuj pożywną sałatkę z mięsem, fasolą i warzywami i podaj ją w…
W Nowy Rok nie powinno liczyć się kalorii, tylko cieszyć się chwilą i zajadać pyszności. Dobrym przykładem noworocznego deseru jest…
Masz ochotę na zdrowe śniadanie na ciepło, które będzie się komponowało z twoją ulubioną kawą i nie boisz się odrobiny…
Trudno wyobrazić sobie polskie święta bez bigosu. Jeszcze trudniej znaleźć jeden przepis na to danie, który przypadnie do gustu wszystkim…
Wielu z nas czeka na Boże Narodzenie również ze względu na jedzenie. W tych dniach menu jest bardzo wyjątkowe i…
Zastanawiasz się, jak przystroić świąteczny stół, by cieszył oczy gości. Postaw na naturalne ozdoby, które również ucieszą podniebienia. Pomarańcze z…
Szybki obiad na ciepło? Makaron oczywiście. Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, rozgrzewającym chili i odrobiną octu balsamicznego. Dwadzieścia minut i gotowe.…
Fafernuchy spotkacie wśród dań kuchni kurpiowskiej. Nazwa brzmi egzotycznie? A tymczasem to pyszne ciastka z marchwi z dodatkiem czarnego pieprzu.
Czy jesień może być pyszna? Może! Wystarczy postawić na sezonowe produkty, nie bać się kulinarnych eksperymentów i słuchać swojego brzucha. Na co macie dziś ochotę? Może na pikantny makaron?
Zmarznięta? Głodna? Rozgrzej się zdrową zupą z jarzyn. Do tego podpieczona kromka chleba z czosnkiem i bomba witaminowa na odporność gotowa. Smacznego.
Dynia ma rewelacyjny wpływ na zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.
Czy wiesz, że w pierwszej trójce „królów detoksu”, znajdziesz: wodę, białe warzywa oraz kaszę jaglaną? Okropieństwa? Nieprawda! Wystarczy, że je dobrze przyrządzisz.
Masz ochotę zmienić coś w swoim menu i połączyć tradycję z nowoczesnością? Skorzystaj z przepisu inspirowanego literaturą Sienkiewicza, ale w zupełnie innym wydaniu. Będzie przepysznie!
Bób można podać na wiele sposobów: ugotować z solą, doprawić masłem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Można go też wykorzystać jako farsz do roladek z kurczaka. Z przekąski stanie się pełnoprawnym daniem.
W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe lody, kompoty, koktajle czy lekkie ciasta można przygotować w prosty sposób. Przykład? Wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych owoców lata. Jak podać je inaczej niż zwykle? Rozwiązaniem są nietypowe połączenia, choćby chłodnik truskawkowy z kozim serem i migdałami.
Herbata zamiast deseru? Jeśli przygotujesz ją z owocami, cukrem, sorbetem lub sokiem z malin, a potem schłodzisz dobrze, będzie wyśmienita. W sam raz na gorące popołudnie.
Jeśli dbasz o linię, nie zapominaj o śniadaniu. Może być zdrowe, lekkie i kolorowe. Nawet jeśli jego podstawą jest bułka, wystarczy uzupełnić zestaw o warzywa i nabiał.
Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. W sam raz na wiosnę.
Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.
Awokado znane było jeszcze w czasach azteckich i uprawiane w Meksyku. Dziś jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, jak i popularnych w Stanach Zjednoczonych smoothie. Awokado warto również dodać do sałatki.