Afrodyzjaki na talerzu

Afrodyzjaki, zawdzięczające swoją nazwę greckiej bogini miłości  Afrodycie, już w starożytności wykorzystywane były jako uwodzicielski naturalny składnik wielu dań lub…

Przepis na noon chai

Wywodzący się z Kaszmiru napój noon chai zachwyca przede wszystkim różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach…

Rozgrzewający makaron

Czy jesień może być pyszna? Może! Wystarczy postawić na sezonowe produkty, nie bać się kulinarnych eksperymentów i słuchać swojego brzucha. Na co macie dziś ochotę? Może na pikantny makaron?

Najlepszy krem jarzynowy

Zmarznięta? Głodna? Rozgrzej się zdrową zupą z jarzyn. Do tego podpieczona kromka chleba z czosnkiem i bomba witaminowa na odporność gotowa. Smacznego.

Wytrawna tarta z dynią

Dynia ma rewelacyjny wpływ na zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.

Makaron z królikiem i cydrem

Masz ochotę zmienić coś w swoim menu i połączyć tradycję z nowoczesnością? Skorzystaj z przepisu inspirowanego literaturą Sienkiewicza, ale w zupełnie innym wydaniu. Będzie przepysznie!

Kurczak z bobem

Bób można podać na wiele sposobów: ugotować z solą, doprawić masłem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Można go też wykorzystać jako farsz do roladek z kurczaka. Z przekąski stanie się pełnoprawnym daniem.

Ciasto z malinami i bezą

W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe lody, kompoty, koktajle czy lekkie ciasta można przygotować w prosty sposób. Przykład? Wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą.

Chłodnik truskawkowy z kozim serem

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych owoców lata. Jak podać je inaczej niż zwykle? Rozwiązaniem są nietypowe połączenia, choćby chłodnik truskawkowy z kozim serem i migdałami.

Dietetyczne śniadanie

Jeśli dbasz o linię, nie zapominaj o śniadaniu. Może być zdrowe, lekkie i kolorowe. Nawet jeśli jego podstawą jest bułka, wystarczy uzupełnić zestaw o warzywa i nabiał.

Najlepsze burgery z cieciorki

Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. W sam raz na wiosnę.

Szybka zupa z cieciorki

Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Cieciorka smakuje doskonale podawana w postaci zupy.

Sałatka z awokado i żurawiną

Awokado znane było jeszcze w czasach azteckich i uprawiane w Meksyku. Dziś jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, jak i popularnych w Stanach Zjednoczonych smoothie. Awokado warto również dodać do sałatki.

Czekoladowo-kawowe desery

Jeśli lubisz czekoladę, dziś jest twój dzień. Międzynarodowy Dzień Czekolady, przypadający na 12 kwietnia, to świetna okazja, by skorzystać z kulinarnych inspiracji i przygotować ją inaczej niż zwykle.