Wywodzący się z Kaszmiru napój noon chai zachwyca przede wszystkim różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń, a ze względu na swój różowy kolor nazywany jest napojem zakochanych. Spróbujecie?

Do przygotowania tradycyjnego noon chai mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przyrządzają w samowarze, dodając do niej pistacje
i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach – ważne, by przestrzegać kilku zasad.

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kilka pokruszonych ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g pistacji,
    np. Bakalland
  • 70 g migdałów,
    np. Bakalland

 

Przygotowanie:

Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól,
kilka ziaren pokruszonego kardamonu,  laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez
ok. 20 minut. Dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek.
Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.