Najlepsze babeczki herbaciane

Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą się jako jeden ze składników święconki oraz jako lekki deser po obfitym, świątecznym obiedzie.

Zdjęcia: Five o’clock

Składniki na 12 muffinek:

  • 1,75 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki zielonej herbaty matcha (w tym przepisie użyto herbaty Five o’clock Japan Matcha Kakegava Bio)
  • 2 łyżeczki proszku
    do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 garści rozdrobnionych migdałów
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast.

Przygotowanie:


W jednej misce mieszamy mąkę, matchę, cukier, proszek do pieczenia,
sodę i migdały. W drugiej mieszamy mleko, olej, jajko oraz olejek migdałowy. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy
do nasmarowanej masłem formy do muffinek lub do papierowych papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez  20 minut.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.