Każdego dnia stajemy przed dylematem… co by tu zjeść. Ma być smacznie, możliwie zdrowo i szybko, bo przecież kto z nas ma dziś czas na długie gotowanie? W codziennym zabieganiu łatwo zapomnieć o tym, że wybory żywieniowe wpływają bezpośrednio nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale także na środowisko naturalne. Czy istnieje dieta dobra dla zdrowia i planety?
Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł.
Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych? Jak przechowywać żywność w domu? Oto kluczowe zasady, które zostały przedstawione w ramach unijnej kampanii #Safe2EatEU.
Jak to jest, że czasami po zjedzeniu posiłku, opada z nas energia? Dlaczego mamy ochotę „uciąć” sobie drzemkę zamiast przenosić góry? Jak w ogóle jeść, żeby chciało nam się chcieć działać?
Mózg jest najbardziej energochłonnym narządem naszego ciała. Na co dzień spala blisko 1/4 dostarczanej ciału energii. Dodatkowy wzmożony wysiłek intelektualny, jakim niewątpliwie są egzaminy maturalne, znacznie podkręca jego obroty, przez co balansuje na granicy wydolności. Na szczęście już niewielka zmiana sposobu odżywiania może znacząco wpłynąć na jakość i efektywność pracy naszego mózgu i przyspieszyć regenerację tkanek.
Owsianka to nie tylko pyszny i sycący posiłek, ale również bogate źródło składników odżywczych, które niosą ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Chociaż najczęściej kojarzona jest ze śniadaniem, owsianka może być również świetnym pomysłem na lunch, kolację, a nawet przekąskę między posiłkami. Spożywanie owsianki regularnie może poprawić ogólny stan zdrowia oraz wspierać codzienne funkcjonowanie organizmu. Oto kilka powodów, dla których warto włączyć płatki owsiane do swojej diety oraz pomysły na owsiankę.
Wiosenne menu to cała paleta możliwości. Mogą się w nim znaleźć lekkie sałatki, delikatne zupy oraz pełnowartościowe bowle, czyli miski wypełnione świeżymi, marynowanymi lub kiszonymi warzywami, kaszami oraz produktami stanowiącymi wartościowe źródło białka. Sałatki i dania warzywne z dodatkiem białka i zdrowych tłuszczy sycą nas na dłużej, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami. Ponadto dodatek drobiu, jaj lub jakościowych serów sprawia, że witaminy A, D, E i K zawarte w świeżych warzywach są znacznie lepiej przyswajalne.
Dbałość o skórę nie powinna się kończyć na zabiegach pielęgnacyjnych i kosmetykach. Jej stan zależy przede wszystkim od stanu zdrowia, a styl życia wraz z dietą odgrywają zasadnicze znaczenie. Z pomocą mogą przyjść soki owocowe i warzywno-owocowe wyciskane metodą cold press.
Wraz z nadejściem wiosny, kuchnia zaczyna przeobrażać się w prawdziwe laboratorium smaku, oferujące niezliczone możliwości kulinarnych eksperymentów. Wiosna na talerzu to nie tylko festiwal kolorów, ale także zaproszenie do odkrywania świeżości i lekkości w codziennych posiłkach.
Święta to czas radości, spotkań rodzinnych i pysznych potraw. Niestety, często wiąże się również z dodatkowymi kilogramami, które pojawiają się niczym nieproszeni goście. Zbliżający się Sylwester to okazja, aby przez trzy dni przejść na detoksykującą dietę sokową, która pozwoli pozbyć się nadmiaru kilogramów. Zainteresowane? Ze specjalnym kodem MAŁACZARNA na NUJA LOVE czeka na was rabat.
Nadeszła jesień, a wraz z nią czas na odświeżenie organizmu i przygotowanie się na zbliżający się sezon chłodu, deszczu i chandry. Dieta sokowa Nuja to odpowiedź na te potrzeby, gdyż soki nie tylko pomagają oczyścić organizm z toksyn, ale też zwiększają odporność.
Dietetycy alarmują – dzieci w wieku szkolnym powinny codziennie zjadać zarówno pierwsze, jak i drugie śniadania. Pełnowartościowe posiłki spożywane podczas szkolnej przerwy dostarczają energii niezbędnej do pracy umysłowej i zabawy, a także są podstawą dobrego samopoczucia. Najważniejszą zasadą w diecie dziecka jest zachowanie maksymalnej różnorodności, a nic nie pomieści w sobie więcej niż … kanapka. Czy klasyczne kanapki muszą oznaczać nudne śniadanie? Jak skomponować kanapki atrakcyjne dla najmłodszych? Sprawdzamy.
Choć wciąż popularne jest przekonanie, że grzyby mają jedynie walory smakowe, to coraz głośniej się mówi o ich odżywczych i prozdrowotnych właściwościach. Grzyby mogą nas wykarmić, wzmocnić organizm, pomóc w leczeniu, a nawet poszerzyć świadomość.
Lato to czas obfitości warzyw i owoców, bogatych w witaminy oraz składniki mineralne. Warto korzystać z tych dobrodziejstw i sięgać po świeżą porcję rodzimych produktów, jak też zrobić zapasy na zimniejsze dni. Własnoręcznie przygotowane przetwory nie tylko dostarczą wielu wartości odżywczych, ale także urozmaicą jadłospis.
Miesiące letnie to okres szczególnie lubiany przez miłośników dobrej kuchni. Niektórzy z utęsknieniem oczekują lipca i sierpnia, aby znów sięgnąć po sezonowe owoce i warzywa. O jakich produktach nie możesz zapomnieć i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać?
Jeśli chcesz mieć zdrowe zęby, włącz do swojej diety koktajle z owoców i warzyw bogatych w witaminy i minerały. Taki koktajl jest nie tylko pyszny i orzeźwiający, ale także dostarcza organizmowi składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Oto propozycja łatwego i sezonowego koktajlu, który możesz przygotować w domu.
W dzisiejszych czasach, kiedy poziom stresu jest wysoki, a tempo życia nieustannie przyspiesza, wiele osób boryka się z problemami ze skórą, włosami i paznokciami. Suchość skóry, łamliwe paznokcie czy wypadanie włosów to tylko niektóre z dolegliwości, które potrafią skutecznie uprzykrzyć codzienne funkcjonowanie. Jak sobie pomóc? Rozwiązaniem jest odpowiednie żywienie, czyli dieta na zdrową cerę, włosy i paznokcie.
Zdrowemu stylowi życia nigdy nie poświęcano tyle uwagi, co obecnie. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała zalecenia dotyczące zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Do poprawy nawyków żywieniowych zachęcają też polscy specjaliści, którzy opracowali zalecenia dotyczące diety, tzw. Talerz Zdrowego Żywienia. Nie dziwi więc, że chcemy weryfikować wpływ na organizm niemal każdego spożywanego przez nas produktu. Jednym z takich składników codziennej diety, wokół którego narosło mnóstwo mitów, jest kawa. Warto się z nimi rozprawić, gdyż napój ten coraz częściej jest zaliczany do superfoods.
Nasze codzienne wybory, szczególnie te dietetyczne, mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Zbilansowany jadłospis działa jak tarcza ochronna przed chorobami cywilizacyjnymi, dlatego zasad prawidłowego komponowania posiłków powinniśmy uczyć już dzieci. Chcąc prowadzić zdrowy styl życia, wystarczy każdego dnia stosować kilka prostych zasad.
Warzywa liściaste to ważny element diety. Są nie tylko smaczne, ale też dostarczają organizmowi wiele różnych witamin i składników odżywczych. Jak je przechowywać? Dlaczego bardzo ważne jest dokładne mycie warzyw liściastych? Oto odpowiedzi na te i inne pytania.
Nadwaga to problem, który dotyka coraz więcej osób. Według danych przedstawionych przez Narodowy Fundusz Zdrowia, z powodu nadwagi cierpi trzech na pięciu dorosłych. Z kolei według Światowej Organizacji Zdrowia, już 10% dzieci i młodzieży na świecie waży za dużo [1]. Na szczęście z problemem tym można sobie poradzić. Jak skutecznie zacząć walkę z nadwagą? Sprawdź!
Anti-aging jest pojęciem zaczerpniętym z medycyny estetycznej i odnosi się do zabiegów mających na celu powstrzymanie procesów starzenia ciała. Termin ten znajduje jednak swoje zastosowanie również w obszarze żywienia. Czy można być dłużej młodym, zdrowo jedząc? Można! Dieta anti-aging istnieje!
Zastanawiasz się, czy ćwicząc na siłowni można zrezygnować całkowicie z białka zwierzęcego? Planujesz przejść na weganizm lub wegetarianizm, ale nie wiesz, czy nie straci na tym twoja masa mięśniowa? Jeśli nie chcesz utracić efektów swojej pracy na treningach, sprawdź, jak wygląda budowanie tkanki mięśniowej bez produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wiele osób wydaje mnóstwo pieniędzy na to, by za wszelką cenę zachować młodość. Tymczasem prawdziwa moc leży w odpowiednio dobranych suplementach diety. Mogą one skutecznie spowolnić procesy starzenia. Jakie to specyfiki?
Coraz częściej zwracamy uwagę na produkty, z jakich komponujemy posiłki, a także napoje, które gaszą pragnienie. Nasza świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i rezygnacji z wysoko przetworzonych produktów zwiększa się z roku na rok. Zdajemy sobie sprawę, że są przyczyną otyłości, czy cukrzycy, dlatego uważniej czytamy etykiety. Czy z sokami jest podobnie? Jak wybierać te dobre i czy etykieta soki BIO ma znaczenie?
Pieprz cytrynowy to nie tylko mieszanka tradycyjnego pieprzu z kwaskiem cytrynowym, ale zestaw przypraw oraz suszonych warzyw, którym przyprawa zawdzięcza unikalny smak i aromat. W składzie pieprzu cytrynowego znajdziemy między innymi: pieprz czarny i biały, kwasek cytrynowy, skórkę cytrynową, cebulkę, czosnek, kukurydzę, pasternak, czy kurkumę.
Czekolada poprawia nastrój, wspomaga pracę mózgu, dodaje energii, łagodzi stres, zmniejsza zmęczenie, wspiera układ odpornościowy, opóźnia procesy starzenia i chroni przed nowotworami. To wystarczające powody, aby po nią sięgnąć. Jeśli jednak ktoś potrzebuje pretekstu, dzisiejszy dzień jest idealną datą! 12 kwietnia obchodzimy w Polsce Dzień Czekolady!
Kiszonki są naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, ułatwiają trawienie, korzystnie wpływają na metabolizm. Dlaczego jeszcze warto po nie sięgać?
Chłodno, coraz chłodniej… W ruch znowu idą czapki, szaliki i wełniane swetry, a w menu pojawia się cynamon, imbir, papryczka chili. I dobrze, bo przyprawy w połączeniu z produktami zbożowymi dodają energii od środka. Rozgrzewająca kasza na śniadanie? To jest to!
Owsianka na śniadanie? Taaaak! Przyrządza się ją szybko, a dodanie kilku składników sprawia, że staje się zbilansowanym posiłkiem. Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz E, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, co jest szczególnie ważne o tej porze roku.