Pieprz cytrynowy to nie tylko mieszanka tradycyjnego pieprzu z kwaskiem cytrynowym, ale zestaw przypraw oraz suszonych warzyw, którym przyprawa zawdzięcza unikalny smak i aromat. W składzie pieprzu cytrynowego znajdziemy między innymi: pieprz czarny i biały, kwasek cytrynowy, skórkę cytrynową, cebulkę, czosnek, kukurydzę, pasternak, czy kurkumę. 

Pieprz czarny mielony – podstawowy składnik pieprzu cytrynowego oraz jego biała odmiana – ma w swoim składzie m.in. piperynę, której zawdzięcza ostry smak, witaminę C i K oraz żelazo, potas i mangan. Ta pierwsza substancja jest silnym antyoksydantem, zbawiennie wpływającym na nasz organizm i zapobiegającym jego starzeniu się. Pieprz pozytywnie działa również na trawienie, zapobiega zaparciom oraz łagodzi wzdęcia.

Stymuluje też pocenie, pozwalając organizmowi na wydalenie toksyn. Pieprz powinien być często spożywany przez sportowców i osoby na diecie, ponieważ znacząco przyspiesza metabolizm. Ma także wspomagające działanie w czasie przeziębienia: ułatwia odkrztuszanie wydzieliny oraz oczyszczanie dróg oddechowych.

Pieprz cytrynowy doskonale spełnia swoją funkcję w czasie infekcji wirusowej ze względu dodatek czosnku oraz cebuli, które wspomagają naturalną odporność. Duża zawartość witaminy C w jego składzie pozwala w razie choroby szybciej wrócić do zdrowia i wpływa na łagodniejszy przebieg infekcji.

Dodana cytrynowego pieprzu kurkuma nadaje mu intensywnie żółtego koloru, a także pomaga w trawieniu i usprawnia pracę narządów wewnętrznych, takich jak wątroba, trzustka czy żołądek. Z kolei zawartość suszonych warzyw: kukurydzy i pasternaku podkreśla pełniejszy smak potraw.

Dla kogo pieprz cytrynowy?

Cytrynowy pieprz można używać jako dodatek do mięs gotowanych, pieczonych lub grillowanych, a także zup, sałatek oraz dressingów. Za jego pomocą możemy także stworzyć domową panierkę, a w restauracjach często jest wykorzystywany do dekoracji potraw.

Pieprz cytrynowy powinny spożywać osoby, które często jedzą ryby, gdyż przyprawa ta doskonale podkreśla smak i aromat delikatnego mięsa. Ze względu na zawartość witaminy C i antyoksydantów pieprz sprzyja budowaniu odporności, zatem ci wszyscy, którzy często się przeziębiają, dobrze, by mieli go na liście przypraw w domowej apteczce. 

Pieprz o aromacie cytryny to również doskonała przyprawa dla smakoszy, którzy chcieliby poprawić trawienie i przyspieszyć metabolizm, a jednocześnie są aktywni albo się odchudzają, ponieważ ma on zdolność podkręcania metabolizmu. 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.