Pieprz cytrynowy to nie tylko mieszanka tradycyjnego pieprzu z kwaskiem cytrynowym, ale zestaw przypraw oraz suszonych warzyw, którym przyprawa zawdzięcza unikalny smak i aromat. W składzie pieprzu cytrynowego znajdziemy między innymi: pieprz czarny i biały, kwasek cytrynowy, skórkę cytrynową, cebulkę, czosnek, kukurydzę, pasternak, czy kurkumę. 

Pieprz czarny mielony – podstawowy składnik pieprzu cytrynowego oraz jego biała odmiana – ma w swoim składzie m.in. piperynę, której zawdzięcza ostry smak, witaminę C i K oraz żelazo, potas i mangan. Ta pierwsza substancja jest silnym antyoksydantem, zbawiennie wpływającym na nasz organizm i zapobiegającym jego starzeniu się. Pieprz pozytywnie działa również na trawienie, zapobiega zaparciom oraz łagodzi wzdęcia.

Stymuluje też pocenie, pozwalając organizmowi na wydalenie toksyn. Pieprz powinien być często spożywany przez sportowców i osoby na diecie, ponieważ znacząco przyspiesza metabolizm. Ma także wspomagające działanie w czasie przeziębienia: ułatwia odkrztuszanie wydzieliny oraz oczyszczanie dróg oddechowych.

Pieprz cytrynowy doskonale spełnia swoją funkcję w czasie infekcji wirusowej ze względu dodatek czosnku oraz cebuli, które wspomagają naturalną odporność. Duża zawartość witaminy C w jego składzie pozwala w razie choroby szybciej wrócić do zdrowia i wpływa na łagodniejszy przebieg infekcji.

Dodana cytrynowego pieprzu kurkuma nadaje mu intensywnie żółtego koloru, a także pomaga w trawieniu i usprawnia pracę narządów wewnętrznych, takich jak wątroba, trzustka czy żołądek. Z kolei zawartość suszonych warzyw: kukurydzy i pasternaku podkreśla pełniejszy smak potraw.

Dla kogo pieprz cytrynowy?

Cytrynowy pieprz można używać jako dodatek do mięs gotowanych, pieczonych lub grillowanych, a także zup, sałatek oraz dressingów. Za jego pomocą możemy także stworzyć domową panierkę, a w restauracjach często jest wykorzystywany do dekoracji potraw.

Pieprz cytrynowy powinny spożywać osoby, które często jedzą ryby, gdyż przyprawa ta doskonale podkreśla smak i aromat delikatnego mięsa. Ze względu na zawartość witaminy C i antyoksydantów pieprz sprzyja budowaniu odporności, zatem ci wszyscy, którzy często się przeziębiają, dobrze, by mieli go na liście przypraw w domowej apteczce. 

Pieprz o aromacie cytryny to również doskonała przyprawa dla smakoszy, którzy chcieliby poprawić trawienie i przyspieszyć metabolizm, a jednocześnie są aktywni albo się odchudzają, ponieważ ma on zdolność podkręcania metabolizmu. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.