Miesiące letnie to okres szczególnie lubiany przez miłośników dobrej kuchni. Niektórzy z utęsknieniem oczekują lipca i sierpnia, aby znów sięgnąć po sezonowe owoce i warzywa. O jakich produktach nie możesz zapomnieć i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać?
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd ten dyskomfort trawienny lub problemy ze zdrowiem? Okazuje się, że odpowiedź może tkwić w jelitach. To właśnie jelita pełnią kluczową rolę w utrzymaniu równowagi i zdrowia całego organizmu – od kondycji mózgu po funkcjonowanie naczyń krwionośnych w kończynach. Dlatego zebraliśmy rady ekspertki ds. żywienia w zakresie poprawy trawienia, zwiększenia energii i ogólnego dobrego samopoczucia. Sprawdźcie!
To, ile kosztuje zdrowe jedzenie, to w zasadzie kwestia o wiele bardziej złożona niż sama cena produktów w sklepach. Tak naprawdę chodzi o wartość naszego zdrowia. Na rynku znajdziemy zarówno droższe, jak i tańsze produkty, często wcale nie gorszej jakości. Komponowanie posiłków w sposób zdrowy i zbilansowany wymaga po prostu więcej zaangażowania i podejmowania bardziej przemyślanych decyzji zakupowych.
Jeśli chcesz mieć zdrowe zęby, włącz do swojej diety koktajle z owoców i warzyw bogatych w witaminy i minerały. Taki koktajl jest nie tylko pyszny i orzeźwiający, ale także dostarcza organizmowi składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Oto propozycja łatwego i sezonowego koktajlu, który możesz przygotować w domu.
W dzisiejszych czasach, kiedy poziom stresu jest wysoki, a tempo życia nieustannie przyspiesza, wiele osób boryka się z problemami ze skórą, włosami i paznokciami. Suchość skóry, łamliwe paznokcie czy wypadanie włosów to tylko niektóre z dolegliwości, które potrafią skutecznie uprzykrzyć codzienne funkcjonowanie. Jak sobie pomóc? Rozwiązaniem jest odpowiednie żywienie, czyli dieta na zdrową cerę, włosy i paznokcie.
Początek wiosny oznacza również początek sezonu grillowego. Zwykle wystarcza wrzucenie na ruszt kiełbasy lub steku. Jednak potencjał, jaki kryje w sobie grill, jest znacznie większy, ponieważ pozwala na przygotowanie zaskakującej różnorodności dań, a także słodkości. Grillowanie ze słodką nutą jest możliwe.
Zdrowemu stylowi życia nigdy nie poświęcano tyle uwagi, co obecnie. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała zalecenia dotyczące zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Do poprawy nawyków żywieniowych zachęcają też polscy specjaliści, którzy opracowali zalecenia dotyczące diety, tzw. Talerz Zdrowego Żywienia. Nie dziwi więc, że chcemy weryfikować wpływ na organizm niemal każdego spożywanego przez nas produktu. Jednym z takich składników codziennej diety, wokół którego narosło mnóstwo mitów, jest kawa. Warto się z nimi rozprawić, gdyż napój ten coraz częściej jest zaliczany do superfoods.
Zmęczenie, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, ból mięśni, a nawet zawroty głowy. Nasz organizm może reagować na zmianę pór roku na różne sposoby. Ciało nadal tkwi w zimowym letargu, podczas gdy umysł już chciałby działać na pełnych obrotach. Przesilenie wiosenne może utrzymywać się nawet przez kilka tygodni, dlatego warto skrócić ten czas wprowadzając proste zmiany w codziennej diecie.
Mawia się, że to, co jemy, wpływa na naszą cerę. Czy rzeczywiście składniki pokarmowe mogą zaostrzać AZS, trądzik oraz inne choroby skórne? Czy dieta ma aż takie znaczenie i istnieją składniki pokarmowe, które działają kojąco na skórę?
Nasze codzienne wybory, szczególnie te dietetyczne, mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Zbilansowany jadłospis działa jak tarcza ochronna przed chorobami cywilizacyjnymi, dlatego zasad prawidłowego komponowania posiłków powinniśmy uczyć już dzieci. Chcąc prowadzić zdrowy styl życia, wystarczy każdego dnia stosować kilka prostych zasad.
Warzywa liściaste to ważny element diety. Są nie tylko smaczne, ale też dostarczają organizmowi wiele różnych witamin i składników odżywczych. Jak je przechowywać? Dlaczego bardzo ważne jest dokładne mycie warzyw liściastych? Oto odpowiedzi na te i inne pytania.
Na hasło zdrowa dieta wielu z nas reaguje niechęcią, bo dietę kojarzmy z wyrzeczeniami. Czy można w takim razie odżywiać się zdrowo i bez restrykcji? Oczywiście, że tak. Trzeba tylko przemyśleć dokładny plan działania i trzymać się go.
Dieta bez mięsa jest coraz bardziej popularna, a weganie i wegetarianie wciąż poszukują pełnowartościowych składników, które urozmaicą ich codzienne posiłki. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi jackfruit.
Kukurydza to bogate źródło węglowodanów, witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz K. Zawiera także liczne składniki mineralne o właściwościach antyoksydacyjnych i aktywizujących układ immunologiczny. Dlaczego jeszcze warto jeść kukurydzę?
Orzechy to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Choć są kaloryczne, wprowadzone do diety w odpowiedni sposób dadzą wspaniałe efekty. Jak wzbogacić nimi codzienne menu, aby zapewnić sobie dużo energii i zadbać o zdrowie?
Nadwaga to problem, który dotyka coraz więcej osób. Według danych przedstawionych przez Narodowy Fundusz Zdrowia, z powodu nadwagi cierpi trzech na pięciu dorosłych. Z kolei według Światowej Organizacji Zdrowia, już 10% dzieci i młodzieży na świecie waży za dużo [1]. Na szczęście z problemem tym można sobie poradzić. Jak skutecznie zacząć walkę z nadwagą? Sprawdź!
Anti-aging jest pojęciem zaczerpniętym z medycyny estetycznej i odnosi się do zabiegów mających na celu powstrzymanie procesów starzenia ciała. Termin ten znajduje jednak swoje zastosowanie również w obszarze żywienia. Czy można być dłużej młodym, zdrowo jedząc? Można! Dieta anti-aging istnieje!
Dieta wegańska od lat zyskuje na popularności, choć jej stosowanie wymaga restrykcyjnego podejścia i wykluczenia produktów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można je jednak zastąpić. Tylko trzeba wiedzieć, jak to zrobić.
Jednym z najpopularniejszych postanowień letnich miesięcy jest utrata wagi. Jednak równie ważne jest wdrażanie nowych i zdrowych nawyków. Nie powinniśmy ograniczać się do działania tylko latem, ale być aktywnym regularnie przez cały rok, bo tylko wtedy utrzymanie efektów będzie możliwe.
Zastanawiasz się, czy ćwicząc na siłowni można zrezygnować całkowicie z białka zwierzęcego? Planujesz przejść na weganizm lub wegetarianizm, ale nie wiesz, czy nie straci na tym twoja masa mięśniowa? Jeśli nie chcesz utracić efektów swojej pracy na treningach, sprawdź, jak wygląda budowanie tkanki mięśniowej bez produktów pochodzenia zwierzęcego.
Czy wiecie, że śniadaniowa owsianka może mieć wpływ na zdrowie, a 3 dodatkowe porcje pełnych ziaren dziennie mogą zwiększać szanse na dłuższe życie o nawet o 25%? Wnioski z aktualnych doniesień naukowych dają jasną wskazówkę. Chcesz żyć dłużej i zdrowiej – wprowadź do codziennego menu kasze i płatki.
Wiele osób wydaje mnóstwo pieniędzy na to, by za wszelką cenę zachować młodość. Tymczasem prawdziwa moc leży w odpowiednio dobranych suplementach diety. Mogą one skutecznie spowolnić procesy starzenia. Jakie to specyfiki?
Tylko latem możemy cieszyć się tak wielkim bogactwem warzyw i owoców. Wiele z nich jest dostępnych tylko przez chwilę, więc tym bardziej warto o nich pamiętać. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” podpowiada, na które letnie warzywa i owoce zwrócić uwagę i dlaczego powinny znaleźć się w diecie dorosłych i dzieci.
Coraz częściej zwracamy uwagę na produkty, z jakich komponujemy posiłki, a także napoje, które gaszą pragnienie. Nasza świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i rezygnacji z wysoko przetworzonych produktów zwiększa się z roku na rok. Zdajemy sobie sprawę, że są przyczyną otyłości, czy cukrzycy, dlatego uważniej czytamy etykiety. Czy z sokami jest podobnie? Jak wybierać te dobre i czy etykieta soki BIO ma znaczenie?
Wakacje w pełni. A choć restauratorzy w kurortach narzekają, że goście zamawiają mniej niż w ubiegłych sezonach, pilnując wydatków, to zgodnie z raportem przygotowanym przez Cateromarket, aż 42% Polaków przyznaje, że wraca z urlopu z dodatkowymi kilogramami. Jakie wakacyjne grzeszki kulinarne mamy na sumieniu?
Jesteś aktywna fizycznie i często wykluczasz ze swojej diety ziemniaki? Stop! Warzywa te są nie tylko niskokaloryczne, ale też cechują się wysokim indeksem sytości. Dlaczego ziemniaki mogą stanowić istotny element diety osób uprawiających sport?
Węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu, niezbędnej do utrzymania ciepłoty ciała i pracy wszystkich narządów wewnętrznych. Obok funkcji energetycznej stanowią również źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Znakomitym źródłem węglowodanów są m.in. produkty zbożowe. Niestety, często uważa się, że przyczyniają się one do zwiększania masy ciała. Czy rzeczywiście od węglowodanów się tyje? Wyjaśnia Olga Gajek-Daszczyńska, lekarz i ekspert kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.
Sezon na warzywa i owoce w pełni. Jak go wykorzystać? Co przyrządzić dzieciom z cukinii, co z pomidorów, jak podać fasolkę, do czego wykorzystać maliny? Opowiada psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Eliminowanie lub ograniczanie spożycia produktów zbożowych w codziennej diecie może zakłócić prawidłowy rozwój organizmu i negatywnie oddziaływać na koncentrację. By sprawnie funkcjonować, mózg potrzebuje ok. 130 g węglowodanów przyswajalnych na dobę. Porcja zbóż do posiłku (a minimum 3 dziennie) jest nam po prostu niezbędna. Jak ją odmierzyć?
Jeśli marzysz o muskularnej sylwetce, regularne treningi nie wystarczą. Aby osiągnąć zamierzony efekt, warto połączyć wysiłek z odpowiednią zbilansowaną dietą. Taką, która dostarczy składników niezbędnych do budowy masy mięśniowej, a także wspomoże regenerację po wysiłku. Oto dieta pudełkowa na masę mięśniową.