Espresso, kawa po turecku a może kawa amerykańska? Istnieje kilka sposobów na parzenie małej czarnej, jednak sposób w jaki to…
Istotnym elementem kształtującym nadchodzące trendy w gastronomii jest zwiększająca się świadomość ludzi na temat zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania.…
Szukasz pretekstu, aby wymówić się od pączka w Tłusty Czwartek? Przecież to jeden z nielicznych dni w roku, kiedy możesz bez oporu…
Kilka pomysłów na mniej standardowe, pełne smaku drinki z alkoholem, który zwyczajowo kojarzy się z męskim napojem – whisky
Karnawał oraz zima za oknem to czas bali, przyjęć, spotkań z przyjaciółmi w domu, a przy tym okres kiedy…
Kolacja wigilijna to najważniejszy posiłek w roku. Choć bezmięsny i postny, kusi smakami zapamiętanymi z dzieciństwa. Jeśli ryby stanowią podstawę…
Piernik – jako jedno z najstarszych ciast – wywodzi się z wielkich średniowiecznych bochnów chleba robionych na miodzie. Jest symbolem zdrowia…
Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są…
Bliny gryczane to rosyjska potrawa, którą tradycyjnie łączy się z kawiorem. Powszechnie uważa się, że szlachetny smak kawioru nie powinien…
Przedświątecznej gorączce ulega niemal każdy. Począwszy od szaleńczej od sklepu do sklepu pogoni za prezentami, generalnym odkurzeniu mieszkania a kończąc…
Jak głosi legenda, 5000 lat temu cesarz Shen Nung podróżował po Chinach. Chciał się napić wody, ale nie nadawała się…
Grecja to nie tylko ojczyzna mitologii, demokracji i antycznej poezji, ale również znanych i cenionych smakołyków takich jak: gyros, souvlaki,…
Kuchnia azjatycka jest tak bogata w składniki, smaki, aromaty i przyprawy, jak wielki jest azjatycki kontynent. Wszystkim, którzy chcieliby przekonać…
W swojej kulinarnej podróży po świecie Lidl proponuje zawsze najlepsze smaki. Tym razem przeniesiemy się na Półwysep Iberyjski – do…
Sushi-bary stały się bardzo popularne. Jest coraz więcej chętnych do spróbowania egzotycznych dań i to nie tylko z ciekawości.
Socjologowie uwielbiają wszelkie wyliczenia statystyczne. I tak – jeśli pracujesz zawodowo 6 godzin dziennie, to przez około następne półtorej godziny gotujesz, a potem…
Południowoamerykański napar dzieli się tylko z osobami, które się lubi. Po kilku „tykwach” yerby czujesz przypływ energii – opowiada Alexandra Zgliczyńska