Kawa niejedno ma imię

Espresso, kawa po turecku a może kawa amerykańska? Istnieje kilka sposobów na parzenie małej czarnej, jednak sposób w jaki to…

Trendy kulinarne w 2012 okiem eksperta

Istotnym elementem kształtującym nadchodzące trendy w gastronomii jest zwiększająca się świadomość ludzi na temat zdrowego stylu życia i właściwego odżywiania.…

Kobiece drinki z… whisky

Kilka pomysłów na mniej standardowe, pełne smaku drinki z alkoholem, który zwyczajowo kojarzy się z męskim napojem – whisky

Magia świątecznego piernika

Piernik – jako jedno z najstarszych ciast – wywodzi się z wielkich średniowiecznych bochnów chleba robionych na miodzie. Jest symbolem zdrowia…

Dobra ryba nie tylko od święta

Wybierając ryby do świątecznych potraw warto zwrócić uwagę na ich wielkość, zapach oraz właściwości odżywcze. Nie wszystkie bowiem gatunki są…

Pomysł na Wigilię – pstrąg

Przedświątecznej gorączce ulega niemal każdy.  Począwszy od szaleńczej od sklepu do sklepu  pogoni za prezentami, generalnym odkurzeniu mieszkania a kończąc…

Tydzień kuchni greckiej

Grecja to nie tylko ojczyzna mitologii, demokracji i antycznej poezji, ale również znanych i cenionych smakołyków takich jak: gyros, souvlaki,…

Jak delektować się sushi?

Sushi-bary stały się bardzo popularne. Jest coraz więcej chętnych do spróbowania egzotycznych dań i to nie tylko z ciekawości.

Seks na stole, czyli jak polubić kuchnię

Socjologowie uwielbiają wszelkie wyliczenia statystyczne. I tak – jeśli pracujesz zawodowo 6 godzin dziennie, to przez około następne półtorej godziny gotujesz, a potem…

Jak przyrządzić yerba mate

Południowoamerykański napar dzieli się tylko z osobami, które się lubi. Po kilku „tykwach” yerby czujesz przypływ energii – opowiada Alexandra Zgliczyńska