Propozycja zadowoli z pewnością najbardziej wymagających smakoszy, bowiem do jej przyrządzenia potrzebna będzie sola – ryba o bardzo delikatnym, białym mięsie. Poza walorami smakowymi ma także liczne składniki odżywcze. – Zawiera m.in. kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dodatkowo wpływają pozytywnie na układ nerwowy i krążenia, wspomagają prawidłową pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają koncentrację – zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. Danie to jest łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i na kameralnym przyjęciu w gronie przyjaciół.

 

Sola w salsie – składniki (4 porcje)

– 4 filety soli

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 50ml białego wina

– 1 łyżka octu winnego

– pęczek pietruszki

– 1-2 gałązki lubczyku

– 1 kostka warzywna (np. KULIVA)

 

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą. Rozkruszamy kostkę warzywną KULIVA i posypujemy rybę. Do smaku możemy dodać szczyptę soli i pieprzu. Rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 min w temperaturze 200º C. Resztę składników umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę. 10 min. przed końcem pieczenia, delikatnie polewamy każdy filet niewielką ilością przygotowanego sosu. Po zakończeniu pieczenia układamy rybę na talerzach i polewamy salsą z pietruszki. I sola w salsie do jedzenia gotowa!

 

 Centrum Dietetyczne Naturhouse
25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.