Bliny gryczane to rosyjska potrawa, którą tradycyjnie łączy się z kawiorem. Powszechnie uważa się, że szlachetny smak kawioru nie powinien być zakłócany i barbarzyństwem jest podawać go z dodatkami. Jednym z niewielu akceptowanych wyjątków jest właśnie połączenie kawioru z blinami. W tej potrawie, smaki przenikają się delikatnie, podkreślając jednocześnie charakterystyczną, niebanalną obecność kawioru.

Składniki Bliny

  • – 250 g mąki gryczanej
  • – 100 g mąki pszennej
  • – 25 g drożdży
  • – 2 szklanki ciepłego mleka
  • – 40-50 ml roztopionego masła
  • – 1 żółtko
  • – 1 łyżeczka cukru
  • – 1 łyżeczka soli

Do podania

    • – gęsta śmietana 18%
    • – słoiczek czerwonego lub czarnego kawioru (np.Connoisseur Seafood)

    Przygotowanie: Drożdże dokładnie łączymy z ¼ szklanki ciepłego mleka oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki, uważając by w nie zrobiły się grudki. Gdy ciasto jest już gładkie, dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny by jeszcze podrosła.

    Na patelni o gruby dnie ( lub po prostu teflonowej) rozgrzewamy olej. Ciasto na bliny (powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe) nakładamy łyżką stołową na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Ciepłe bliny udekorować wysepką ze śmietany i łyżeczką kawioru np. Connoisseur Seafood.

    Nasza Rada: W zestawie Caviar Gold marki Connoisseur Seafood znajdziemy dwa rodzaje kawioru – czerwony i czarny. Jeżeli do dekoracji użyjemy obu rodzajów, stworzymy elegancką i barwną kompozycję.

    A Ty jaki rodzaj kawioru lubisz? Amoże masz swój ulubiony kawior o którym chciałbyś nam opowiedzieć?

    Smacznego!

    Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.

    4 komentarze

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.