Przyszła wiosna, więc apetyty na warzywa rosną. W sklepach jest ich coraz więcej, są coraz tańsze, ładniejsze i zdrowsze. Jak je przyrządzić tak, by nie straciły cennych składników? Najlepiej je upiec! A przede wszystkim zostawić skórkę, bo to w niej znajduje się najwięcej cennych dla nas mikroelementów. Dziś Szef kuchni Punta Prima poleca prostą, warzywną przystawkę, pełną śródziemnomorskich smaków – zapiekany piętrowy torcik z warzyw.

 

 

Składniki:

-cukinia 40 g

-bakłażan 30 g

-papryka żółta 30 g

-papryka czerwona30g

-koper włoski 20 g

-sos pomidorowy 40g

-cebula czerwona 30

-mozarella 50 g

-cykoria i mix sałat do dekoracji

-zioła i przyprawy do smaku

 

Sposób przyrządzania:

Cukinię, bakłażana oraz oraz czerwoną cebulę kroimy w talarki. Papryki obieramy ze skórki a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Koper włoski również kroimy w małe kawałeczki. Wszystkie warzywa marynujemy w oleju wraz z mieszanką ziół i przypraw (sól, pieprz, czosnek i tymianek).
Wszystkie warzywa grillujemy. Na blasze kładziemy metalowy ring, a następnie układamy w niego warstwowo warzywa przekładane sosem pomidorowym i tartą mozarellą. Na spód kładziemy grubsze warzywa, np. talarki bakłażana albo cukinii. Tak złożony torcik wkładamy do pieca na około 5 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Na chwilę przed końcem pieczenia kładziemy na wierzch plastry sera, aby się rozpuściły. Po wyjęciu z pieca torcik przekładamy na talerz za pomocą metalowej łopatki. Nacinamy lekko dziurki w zapieczonej warstwie i wbijamy liście cykorii obok których układamy ładnie ozdobiony mix sałat . Teraz możemy zdjąć ring i udekorować talerz kilkoma kroplami sosu z octu balsamicznego i oliwy.

SMACZNEGO!!!

 

O restauracji:
Restauracja Punta Prima mieści się na ulicy Obrzeżnej w Warszawie , w sercu rozwijającego się Służewca Przemysłowego, gdzie powstają eleganckie kompleksy mieszkaniowe oraz nowoczesne budynki biurowe, dzięki czemu jest idealnym miejscem spotkań biznesowych, towarzyskich i rodzinnych.
Atmosfera w restauracji utrzymana jest w stylu śródziemnomorskich tawern, gdzie dominuje ciepło i dyskretna elegancja, w której można się delektować smakołykami z Włoch, Hiszpanii, Grecji, czy Francji. Stałe menu jest urozmaicone daniami sezonowymi
6 komentarzy
  1. Wow! Pięknie wygląda! Chetnie sprobuję zrobic bo uwielbiam baklazany i cukinie, a wlasciwie nie znam wiele przepisów.

    Warto tez pewnei odwiedzic te restaurację :)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.