Piernik – jako jedno z najstarszych ciast – wywodzi się z wielkich średniowiecznych bochnów chleba robionych na miodzie. Jest symbolem zdrowia i szczęścia. Dawniej, z powodu ograniczonego dostępu do składników takich jak miód i przyprawy korzenne, był również wyznacznikiem wysokiego statusu społecznego i bogactwa.

Dziś piernik to najpopularniejszy wypiek świąteczny. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż unikatowe połączenie miodu i aromatycznych przypraw tworzy smak tak niepowtarzalny, że nie da się go porównać z niczym innym. Oczywiście cały sekret tego wyjątkowego ciasta tkwi w jego składnikach  i w odpowiednim przygotowaniu.

 

Przepis na piernik świąteczny

Składniki:
1 kg mąki,
25 dkg (1 kostka) margaryny Palmy z Murzynkiem,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody,
0,5 kg cukru,
przyprawa do piernika KOTÁNYI,
30 dkg miodu,
4 jajka,
16 łyżek mleka,
olejek cytrynowy,
4 budynie czekoladowe,
1,5 łyżki kakao.

Sposób przyrządzenia:

Cukier, miód, mleko, margarynę – rozpuścić. Mąkę, budynie, kakao i przyprawy – wymieszać. Rozpuszczony cukier z miodem, mlekiem i margaryną Palmą z Murzynkiem wymieszać z mąką. Dodać jajka i olejek. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Gotowe ciasto najlepiej odstawić przynajmniej na dobę.

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.