O tej porze roku warto wspomóc organizm i wzmocnić odporność, by wystrzec się infekcji. Z pomocą przyjdą naturalne składniki: czosnek, imbir, miód, kiszonki.

Naturalne lekarstwa
Co jeść, aby nasz układ immunologiczny miał siłę do walki z wirusami? Porad udziela lek. med. Katarzyna Bukol-Krawczyk, specjalista medycyny rodzinnej,
dietetyk kliniczny i sportowy Grupy LUX MED. 

Czosnek jak penicylina

Wielu z nas ma opory przed jedzeniem czosnku, ze względu na intensywny zapach
i ostry smak. Jednak to małe warzywo jest najlepszym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn i drobnoustrojów chorobotwórczych. Najważniejszym
dla odporności składnikiem czosnku jest alicyna. Lotna substancja zawierająca związki siarki, o działaniu niszczącym drobnoustroje. 1 gram alicyny ma moc
15 penicyliny, ale uwaga – najsilniej działa czosnek świeży i jedzony na surowo,
warto zjadać dziennie 2 ząbki. Niestety duże ilości czosnku drażnią błonę śluzową żołądka i mogą zaostrzać chorobę wrzodową.

Imbir na wirusy

Kolejnym składnikiem nieodłącznym w naszej zimowej diecie powinien być imbir. Korzeń imbiru działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, a gdy
w któryś chłodny wieczór zmarzniemy – momentalnie rozgrzewa. Wszystko dzięki gingerolowi – zawartemu
w eteryczny olejku
z imbiru. Działanie imbiru zależy od formy podania
– inaczej będzie działał świeży, inaczej sproszkowany, suszony polecany jest
przy wymiotach i nudnościach. Najważniejsze jest jego działanie przeciwzapalne, skuteczne nawet w leczeniu chorób stawów, ale dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu działa również hamująco na rozwój komórek nowotworowych. Podobne działanie ma kapsaicyna i piperyna zawarte w papryczce chilli i pieprzu.

Miód na infekcje 

Miód jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Głównym składnikiem
są oczywiście węglowodany proste, dzięki temu
jego właściwości wykorzystujemy
w rekonwalescencji
i w intensywnym wysiłku fizycznym. W okresie zimowym ważnym składnikiem miodu
są enzymy gruczołów ślinowych pszczół
– inwertaza,
która przyspiesza rozpad cukrów. W tej reakcji powstaje nadtlenek wodoru, znany jako woda utleniona. To właśnie ta substancja powoduje, że miód ma działanie odkażające. Dodatkowo olejki eteryczne roślin,
z których pszczoły zbierały pyłek, wzmagają działanie miodu. Szczególnie mód lipowy pomaga w infekcjach.

Kasze na zdrowie

Utrzymaniu dobrej odporności sprzyja również jedzenie kasz, najlepiej jaglanej. Według chińskiej medycyny kasza jaglana ociepla organizm. Ma działanie odkwaszające organizm, jako jedyna z kasz. Zawiera duże ilości minerałów,
w tym rzadko występującego w produktach spożywczych krzemu, poprawiającego kondycję włosów i paznokci oraz dużą ilość witamin z grupy B i antyoksydanty. Warto ją włączyć do zimowego menu – jest świetna zarówno w potrawach przyrządzanych na słono i słodko.

Naturalne lekarstwa
D
omowe kiszonki

Fermentowane produkty mleczne oraz kiszona kapusta, ogórki, buraki to źródło bakterii kwasu mlekowego, które są niezbędne w walce przewodu pokarmowego
z drobnoustrojami chorobotwórczym. Probiotyczne bakterie są podstawą naszej fizjologicznej flory jelitowej. Zasiedlają przewód pokarmowy i uniemożliwiają rozwój chorobotwórczych bakterii oraz grzybów w jelitach, przyspieszają również wytwarzanie komórek odpornościowych i przeciwciał. Jest jednak jeden warunek: bakterie muszą być żywe. Dodawanie do żywności środków konserwujących niszczy cenne bakterie, dlatego trzeba, aby były w diecie codziennie i najlepiej z domowej spiżarni.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.