Grecja to nie tylko ojczyzna mitologii, demokracji i antycznej poezji, ale również znanych i cenionych smakołyków takich jak: gyros, souvlaki, sos tzatziki oraz ser feta. Już od 10 października we wszystkich sklepach Lidl będzie można skosztować tradycyjnych greckich pyszności  tej  coraz popularniejszej w naszym kraju kuchni narodowej.

 

Prosto z greckiej tawerny

Na greckim stole nigdy nie może zabraknąć zielonych oliwek. Wyjątkowe, mięsiste oliwki olbrzymie bez pestek będą idealnym dodatkiem zarówno do głównego dania, jak  również jako przekąska.


Ciekawą pozycją domowego menu są tradycyjne greckie gołąbki nadziewane ryżem, zawijane w liście winogron. Danie jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, znakomicie komponuje się z pieczywem, ryżem lub podsmażanymi ziemniakami.

Oryginalne greckie anchovis to doskonały dodatek do sałatek, past lub pizzy. W sklepach Lidl dostępne będą dwa rodzaje produktu: w pikantnym oleju lub marynowane z cebulą i pietruszką.


Biała fasola w sosie vinaigrette, soczewica z warzywami, ciecierzyca z oliwkami i marchwią oraz sałatka fasolowa z ryżem to znane i cenione greckie przekąski, które mogą służyć jako główny posiłek w czasie lunchu lub dodatek do kolacji.


Pyszny i aromatyczny miód z orzechami włoskimi lub migdałami będzie ciekawym uzupełnieniem dla kanapek.

Delikatna pasta sezamowa z miodem to idealny składnik na kanapkę z białym pieczywem i marmoladą lub dodatek do tradycyjnych greckich sosów.

Greckie ambrozje

 Ciasteczka oliwne z sokiem pomarańczowym, rodzynkami, migdałami, orzechami włoskimi lub sezamem z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia pochodzącej z Sitii – portowego miasta położonego na Krecie – pozwolą Ci zakosztować miejscowych smaków tej greckiej wyspy.


 Oryginalna chałwa o zachwycającej kruchości i delikatnym smaku wykonana została według tradycyjnej greckiej receptury 1:2:3:4, czyli jedna jednostka oleju na dwie jednostki semoliny na 3 jednostki oleju i 4 wody. Produkt oferowany będzie w sklepach Lidl w dwóch wersjach smakowych: migdałowej lub kakaowej.


Greckie minibatoniki w praktycznych pojedynczych opakowaniach. Do wyboru: z sezamem, pistacjami, migdałami lub orzeszkami ziemnymi w pysznej miodowej polewie. To doskonały pomysł  pełnowartościowe przekąski, dobre na każdy moment dnia.

Ciekawą odmianą dla minibatoników może być baton wypełniony całymi migdałami w pysznej masie nugatowej. Prażone i solone pestki słonecznika dojrzewającego w ciepłym greckim słońcu to znana na całym świecie przekąska bogata w białko, witaminy E i B oraz błonnik.


Serowe, solone, sezamowe lub czosnkowe paluszki greckie są ciekawym pomysłem na przekąskę zaserwowaną np. podczas spotkania ze znajomymi.

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.