Podczas gdy wiele osób boryka się z problemem nadwagi, są również tacy, którzy mają trudności z przybraniem na wadze. Niskie BMI (wskaźnik masy ciała) może być wynikiem genetyki, szybkiego metabolizmu, stresu lub chorób. Niezależnie od przyczyny, zbyt niska waga może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie układu odpornościowego, osteoporoza czy problemy z płodnością. W tym artykule przedstawimy, jak przytyć bezpiecznie i zdrowo, dostarczając praktycznych porad dotyczących diety, ćwiczeń i stylu życia.
Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw naukowych ani nie wynikaj z historii naszych przodków. Wręcz przeciwnie, przez większość istnienia ludzkości mieliśmy spożywać jeden lub dwa posiłki dziennie. Czasowa głodówka, zwana również postem przerywanym ,jest wzorem jedzenia mającym na celu zbliżyć nasze nawyki żywieniowe do tych dawnych.
Święta Wielkanocne to czas spotkań rodzinnych i tradycyjnych potraw, które często stają się centrum uwagi podczas wspólnych posiłków. W tym okresie polskie stoły uginają się pod ciężarem pysznych potraw, takich jak żurek, mazurek, biała kiełbasa czy pasztet. Te i wiele innych smakołyków, chociaż wyśmienite, mogą stać się kuszącą pułapką dla tych, którzy nie potrafią zapanować nad apetytem. Jak uniknąć przejedzenia podczas świątecznych uczt?
To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników odżywczych jest jednym z czynników pomagających w redukcji stresu i poprawie nastroju na co dzień. Niektóre produkty mogą zwiększyć naszą witalność, podczas gdy inne mogą prowadzić do uczucia senności oraz rozdrażnienia. Jakie składniki warto uwzględnić w diecie, aby poprawić samopoczucie i wewnętrzną równowagę psychiczną? Co powinna zawierać dieta dla zestresowanych?
Dla Polaków może to być ciepła szarlotka z lodami lub pączki w lukrze, dla Greków musaka, a dla Ukraińców popularne syrnyky. Chyba w każdym zakątku świata jest taka potrawa, która budzi dobre wspomnienia, a z każdym jej kolejnym kęsem rośnie poziom zadowolenia. Comfort Food to jest to!
W mroźne dni, kiedy zimowy blues staje się codziennym towarzyszem, często sięgamy po czekoladę dla pocieszenia lub cieszymy się każdym kęsem ulubionego ciasta. Wydaje się, że w zimowe chłody jedzenie może znacząco wpłynąć na nastrój. Czy faktycznie tak jest i przysmaki mogą wpływać na nasze emocje?
Z jednej strony – smakołyki na stole, z drugiej – ryzyko niestrawności, zgagi i… wyrzutów sumienia na samą myśl o stanięciu na wadze. Idź na spacer po obiedzie, pij zioła – te porady znają wszyscy. Jak jeść i się nie przejeść, jak nie przytyć w święta, a także jak nie czuć wyrzutów sumienia po świętach, opowiada dr Marzena Sekuła, psychoterapeutka z Poradni Zdrowia Psychicznego Harmonia, Grupa LUX MED, autorka książki „Jak współcześnie (ty)jemy?”.
Czy kuchnia europejska jest zdrowa, jakie nawyki żywieniowe mają Europejczycy oraz jak prawidłowo odżywiać się w jesienią i zimą? Podpowiada Anna Stoitsi-Nieprzecka, coach zdrowia i naturopatka.
Zmęczenie, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, ból mięśni, a nawet zawroty głowy. Nasz organizm może reagować na zmianę pór roku na różne sposoby. Ciało nadal tkwi w zimowym letargu, podczas gdy umysł już chciałby działać na pełnych obrotach. Przesilenie wiosenne może utrzymywać się nawet przez kilka tygodni, dlatego warto skrócić ten czas wprowadzając proste zmiany w codziennej diecie.
Mawia się, że to, co jemy, wpływa na naszą cerę. Czy rzeczywiście składniki pokarmowe mogą zaostrzać AZS, trądzik oraz inne choroby skórne? Czy dieta ma aż takie znaczenie i istnieją składniki pokarmowe, które działają kojąco na skórę?
Na hasło zdrowa dieta wielu z nas reaguje niechęcią, bo dietę kojarzmy z wyrzeczeniami. Czy można w takim razie odżywiać się zdrowo i bez restrykcji? Oczywiście, że tak. Trzeba tylko przemyśleć dokładny plan działania i trzymać się go.
Kukurydza to bogate źródło węglowodanów, witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E oraz K. Zawiera także liczne składniki mineralne o właściwościach antyoksydacyjnych i aktywizujących układ immunologiczny. Dlaczego jeszcze warto jeść kukurydzę?
Jednym z najpopularniejszych postanowień letnich miesięcy jest utrata wagi. Jednak równie ważne jest wdrażanie nowych i zdrowych nawyków. Nie powinniśmy ograniczać się do działania tylko latem, ale być aktywnym regularnie przez cały rok, bo tylko wtedy utrzymanie efektów będzie możliwe.
Czy wiecie, że śniadaniowa owsianka może mieć wpływ na zdrowie, a 3 dodatkowe porcje pełnych ziaren dziennie mogą zwiększać szanse na dłuższe życie o nawet o 25%? Wnioski z aktualnych doniesień naukowych dają jasną wskazówkę. Chcesz żyć dłużej i zdrowiej – wprowadź do codziennego menu kasze i płatki.
Post to element medycyny naturalnej, który stosowany jest jako jeden ze sposobów leczenia oraz środek terapeutyczny. Można go przeplatać z różnego rodzaju dietami, a jego zbawienny wpływ na organizm znano już w starożytności. Najłagodniejszą a tym samym najłatwiejszą w zastosowaniu formą jest post przerywany.
W ostatnich dniach większość z nas jest przygnębiona i zestresowana. Śledzimy informacje zza wschodniej granicy i mamy coraz to nowe powody do niepokoju. Jak sobie pomóc? Dietetycy radzą w takich sytuacjach sięgać po comfort food – dania, które kojarzą nam się ze szczęściem i czasami beztroski, ale wybierać je mądrze i poprawiać sobie nastrój zdrowymi produktami.
Pieczywo, obok kasz i razowego makaronu, stanowi ważne i cenne źródło węglowodanów złożonych oraz mikro- i makroelementów. Czy wiesz, co ma wpływ na jakość i pożywność mąki? A co sprawia, że pieczywo wypiekane w sklepie jest tak samo zdrowe jak to pieczone w sposób tradycyjny?
Miłość – może być zarówno źródłem radości, jak i cierpienia. Nie tylko ta romantyczna, ale również ta, którą otrzymujemy od rodziny czy przyjaciół. Specjaliści podkreślają, że siła miłości jest wielka i może mieć działanie terapeutyczne – ale tylko wtedy, kiedy powstaje pomiędzy dwojgiem osób, które tworzą bezpieczną relację.
Podjadamy, bo mamy złe przyzwyczajenia, jadamy nieregularnie i próbujemy „oszukać głód” przekąskami, rzucamy palenie, stresujemy się… Nawet, jeżeli jesteśmy aktywne i uprawiamy sport amatorsko, to często nie wystarcza, aby przy podjadaniu zachować dobrą formę. Jak się od tego odzwyczaić?
Co łączy większość kobiet na świecie? Dbałość o wagę i figurę. Z badań wynika, że przynajmniej czterdzieści procent kobiet mieszkających w Europie Zachodniej raz w życiu była na diecie, a reszta… nigdy się do tego nie przyznała. A przecież można podejść do tematu wagi prościej i przyjemniej, zmieniając nawyki żywieniowe. Oto kilka porad, jak jeść w rozmiarze S.
Święta, święta i po świętach. Uff… Zamiast ciast, pasztetów i indyka chce ci się zwykłej owsianki albo jeszcze zwyklejszej zupy jarzynowej, a wagę w łazience omijasz szerokim łukiem. I bez stawania na niej wiesz, że przydałaby się poświąteczna regeneracja organizmu.
Chcesz utrzymać zgrabną sylwetkę po czterdziestce? Zmniejsz kaloryczność posiłków, działaj profilaktycznie, jedząc choćby więcej warzyw niż owoców i bądź aktywna. Hormony są przeciwko tobie, dlatego dieta czterdziestolatki to nie tylko bułka z masłem.
Pani Eva Lawrence – bizneswoman i propagatorka zdrowego trybu życia opowiada nam o swojej karierze i ogólnopolskiej akcji społecznej „Odchudzamy Polskę z Evą Lawrence”.
Komponując codzienne menu, popełniamy błędy dietetyczne. Normalna sprawa, biorąc pod uwagę, że nie każdy z nas zawodowo zajmuje się żywieniem. Co można z tym zrobić? Pamiętać o kilku zasadach i wcielać je w życie.
Wszyscy wiemy, co nam szkodzi. Sól, cukier i alkohol są na liście wrogów numer jeden w naszej diecie. Najlepiej gdybyśmy po prostu z nich zrezygnowali. Tyle teoria. Gorzej z praktyką. Bo odstawienie każdego z tych składników to walka z samym sobą. Dlatego warto zacząć od ich stopniowego eliminowania.
Przekąski nie są bez sensu. Bez sensu jest jedynie wybór tych niezdrowych. Zamiast chipsów i paluszków można przecież pogryzać marchewkę, pestki słonecznika albo dyni, suszone morele, kilka orzechów.
Najlepszą kuracją, która pomaga organizmowi pozbyć się toksyn, jest naturalna terapia oczyszczająca, czyli dieta bogata w błonnik pokarmowy, warzywa i owoce, kwasy omega-3 i wodę mineralną.
Naturoterapeuci twierdzą, że większość współczesnych chorób ma podłoże psychosomatyczne. Dlatego wszelkie sposoby radzenia sobie ze stresem są tak ważne, a jeszcze ważniejsze jest jedzenie, a dokładniej – podejście do niego. Dobre odżywianie to naturalne budowanie odporności.
Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy, ile można. No właśnie. Ile można zjeść owoców? Żywieniowcy nawołują, by jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie, a dokładnie trzy porcje warzyw, dwie – owoców. Warto wiedzieć, że jedna porcja owoców to jeden owoc średniej wielkości lub kilka mniejszych.
Na suplementację białka decydują się przede wszystkim osoby pragnące popracować nad wymarzoną sylwetką. Decyzja o wprowadzeniu odpowiedniej diety i rozpoczęciu treningu musi być jednak podparta solidną porcją wiedzy.