Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? To proste – trzymać się założonego planu regularnych posiłków, być aktywnym i gotować w…

Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? To proste – trzymać się założonego planu regularnych posiłków, być aktywnym i gotować w…
Chociaż mamy świadomość, że składniki naszej diety powinny być świeże oraz pełne witamin i elementów dostarczających energii, to nie zawsze…
Miałaś mocne postanowienie, by pozbyć się nadmiaru kilogramów w kilka miesięcy, a efektu nie widać? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje.…
Stres objawia się na różne sposoby: rozdrażnieniem, przyspieszonym biciem serca, drganiem powiek. Czy można temu zapobiec? Można! Choćby komponując świadomie…
W powszechnym rozumieniu cukier to termin określający cukier buraczany lub trzcinowy, który stosujemy do słodzenia. Tymczasem z punktu widzenia żywieniowego…
Początek wiosny może skutkować osłabieniem organizmu, brakiem koncentracji, sennością. Jeśli zauważyłaś u siebie takie objawy, to może być wiosenne przesilenie.…
W Polsce z powodu chorób związanych z wysoką emisją zanieczyszczeń powietrza umiera rocznie 45 tys. osób. To ponad 15 razy…
Każdy rok przynosi ze sobą zupełnie nowe trendy. Nie inaczej sprawa wygląda z jedzeniem. Jakie dietetyczne trendy tym razem opanują…
Z pozoru niewinne zamiłowanie do słodkiego może i nie wygląda na szkodliwe, kiedy jesteśmy jeszcze młodzi, prawda jednak jest taka,…
Już w 1971 roku badacze Fernstone i Wurtman podejrzewali, że na nastrój człowieka wpływa nie tylko pogoda czy stan konta, ale…
W obowiązującej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, przygotowanej przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa i owoce zajmują pierwsze…
W Święta jemy dużo więcej niż zazwyczaj, a ponieważ większość świątecznych potraw jest wysokokaloryczna i ciężkostrawna, często odczuwamy dolegliwości ze…
Jak jeść zdrowo, kiedy tradycyjne świąteczne menu obfituje w tłuszcze? Wbrew pozorom recepta tkwi nie tylko w umiarze. Ekspert…
Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja wciąż nie są popularnymi składnikami menu Polaków, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy…
Mądra rozmowa o dietach, jedzeniu, zaburzeniach odżywiania i szacunku do samej siebie. Polecamy wszystkim, którzy kiedyś się odchudzali, właśnie się…
Drugie śniadanie to najczęściej kanapka, a lunch kojarzy się z daniem kupionym na szybko lub… z jego brakiem. Diagnoza brzmi…
Niewiele osób daje sobie sprawę, że za złe samopoczucie, oprócz czynników pogodowych, takich jak brak słońca czy minusowe temperatury na…
Jesienna aura sprzyja infekcjom. Co zrobić, by się przed nimi chronić? Włączyć żywieniowe SOS! Wiele składników z codziennego menu działa bowiem lepiej niż specyfiki zapisywane przez lekarzy.
Budowanie odporności to długotrwały proces. Jak go wspomóc na co dzień? Dietą! To najlepszy czas, by zajadać się kapustą kiszoną, jabłkami, żurawiną, burakami i dodawać do potraw czosnek.
Nasiona chia, olej kokosowy, cukier daktylowy, jagody goji, mleko migdałowe… Współcześnie wiele diet i przepisów zawiera mnóstwo ekskluzywnych i często egzotycznych produktów. Dlatego można spotkać się z opinią, że super-zdrowa dieta musi być droga. Czy tak jest naprawdę?
Myślisz, że intensywny wysiłek to najlepsza recepta na utratę wagi? To mit! – ostrzegają eksperci. Jeśli zbyt intensywnie ćwiczysz w klubie fitness lub siłowni, najprawdopodobniej twój organizm będzie bardziej wrażliwy na toksyny i inne czynniki chorobotwórcze oraz podatny na stres oksydacyjny.
Właściwy sposób odżywiania to jeden z najważniejszych czynników wpływających na zdrowie i samopoczucie osób aktywnych fizycznie. Uprawianie jakiejkolwiek dyscypliny z dużą intensywnością – amatorsko lub zawodowo, to spore obciążenia dla organizmu. Konsekwencją jest potrzeba zadbania o dietę oraz właściwą regenerację organizmu po wysiłku.
Jedzenie typu fast food na pozór jest zbiorem samych korzyści, ponieważ jest łatwo dostępne, stosunkowo tanie i przez wiele osób uważane za smaczne. Jednak największą wadą posiłków tego typu jest to, że są zazwyczaj bardzo niezdrowe. Jeden fast food w ciągu dnia może dostarczyć tyle kalorii, ile wynosi całodzienne zapotrzebowanie energetyczne.
Nie chce ci się jeść w upał? Pamiętaj jednak, że brak apetytu może skutkować niedoborami niektórych składników odżywczych. Równie ważne jest właściwe nawodnienie. Co zatem mieć pod ręką w gorące dni?
W lecie dużo łatwiej jest schudnąć, ponieważ organizm sam się broni przed zbędnymi kaloriami. Warto jednak zatroszczyć się o odpowiedni dobór częstotliwości spożywania posiłków i ich jakości.
Czy wiecie, że długotrwałe spożywanie naturalnych i mało przetworzonych produktów uwrażliwia język na nowe doznania kulinarne, z zdrowotny detoks może być pierwszym krokiem do zmiany nawyków kulinarnych.
Mistrzostwa Europy w piłce nożnej to nie lada okazja do przeżywania wielkich sportowych emocji. Kibicowaniu, zwłaszcza przed telewizorem, towarzyszą pewne zwyczaje, jak np. podjadanie przekąsek, które zazwyczaj nie należą do najzdrowszych. Jak ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami?
Spirulinę znały już starożytne azteckie ludy, które przygotowywały z niej pożywne placki. Dzisiaj jest to ceniony suplement diety oraz składnik kosmetyków. Ze względu na zawartość witamin i minerałów spirulina wpływa korzystnie niemal na każdy aspekt zdrowia, dlatego warto włączyć ją do diety.
Warto wiosną i latem rozpocząć zwiększanie zwyczajowego spożycia warzyw i owoców. Tylko jak komponować posiłki zawierające warzywa i owoce? Czy są kombinacje, których powinniśmy unikać?