Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? To proste – trzymać się założonego planu regularnych posiłków, być aktywnym i gotować w wersji fit.

Przepis: Konrad Gaca „Kuchnia Fit”.

Barszcz biały ze świeżym chrzanem
Składniki:

  • marchew, 2 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • świeżo starty chrzan,
    2 łyżki
  • jajka gotowane
    na twardo, 2 szt.
  • śmietana 12%, 3 łyżki
  • masło (bez soli)
    1/8 kostki
  • sok z cytryny, 4 łyżeczki
  • ziele angielskie, 5 ziaren
  • liść laurowy
  • natka pietruszki, 1 łyżka
  • majeranek do smaku
  • pieprz naturalny

Przygotowanie:

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę
i pietruszkę kroimy na pół. Warzywa wkładamy do 1 litra wrzącej wody
i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cebulę
i pietruszkę. Do wywaru dodajemy posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok
z cytryny. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy
z ognia, lekko studzimy, następnie łączymy
z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy
i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.