Szybki obiad na ciepło? Makaron oczywiście. Spaghetti z pomidorami, czosnkiem, rozgrzewającym chili i odrobiną octu balsamicznego. Dwadzieścia minut i gotowe.
Przepis: Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella
- 400g makaronu,
np. Lubella Spaghetti nr 4 - 2 puszki całych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 30 ml whisky
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 małe chili
- sól, pieprz
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach
oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy
i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.
Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili.
Całość dusimy aż lekko zgęstnieje, a pomidory się rozpadną, ok. 5 min.
Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Danie posypujemy bazylią
oraz parmezanem do smaku.