Kolorowe, zdrowe, smaczne i sezonowe. Prezentujemy pomysły na koktajle z wiosennych warzyw i owoców.
Tekst: Joanna Zaguła
Na bazarkach jest już coraz więcej sezonowych owoców i warzyw, a ja mam ochotę kupić je wszystkie. Jak już mam ich tyle, że nie mieszczą się w koszyku rowerowy i jakoś doczołgam się do domu z tymi wielkimi siatami, to chcę je wszystkie zjeść. Świetne jest to, że mogę! Warzywa (o ile nie są pieczone czy smażone z dużą ilością tłuszczu) można jeść właściwie bez ograniczeń. Owoców raczej nie więcej niż 300 gramów dziennie, ale to nadal sporo. A jak wyciśniemy z nich wszystkich soki i zrobimy koktajle, to będzie jeszcze zdrowiej, bo całe dobro w nich zawarte (przede wszystkim witaminy) jeszcze łatwiej przeniknie do naszych organizmów i będziemy zdrowi i piękni. I szczęśliwi, bo smacznie najedzeni!
Różowy
Maliny, truskawki i ewentualnie inne owoce leśne (porzeczki, jagody, jeżyny) wrzućcie do blendera, dodajcie łyżeczkę oleju kokosowego (tłuszcz pomaga przyswajać witaminy A, D, E i K), całość zalejcie „mlekiem” roślinnym, np. migdałowy, dorzućcie listki mięty, łyżeczkę suszonej lawendy i wlejcie niewielki chlust octu balsamicznego. Zmiksujcie i już.
Żółty
Podstawą jest super zdrowa kurkuma. Może być suszona albo kawałeczek świeżej (z niej wyciskacie sok). Do tego łyżka miodu, mleko roślinne z odrobinę oleju kokosowego albo tłuste naturalne, szczypta czegoś rozgrzewającego jak pieprz czy cynamon i dla orzeźwienia łyżka nasion marakui. To wszystko zblendujcie i gotowe.
Czerwony
Wyciśnijcie sok z buraka (najlepiej w wyciskarce ślimakowej, ale niekoniecznie), dodajcie odrobinę octu jabłkowego i szklankę soku jabłkowego, starty na tarce kawałeczek imbiru i kilka obranych owoców czerwonego agrestu. Miksujemy i pijemy.
Zielony
Klasyka, czyli szpinak, gruszka, pietruszką z sokiem jabłkowym. Można szpinak zamienić na szczaw, żeby było kwaskowato i dodać jarmuż, żeby było zdrowo albo awokado, żeby takim koktajlem się najeść.