Latem szczególnie nam zależy na szczupłej sylwetce. Zastanawiamy się, jak najszybciej ją osiągnąć i często stosujemy radykalne diety, np. monodiety owocowo-warzywne.
Tekst: Antonina Majewska
Nie sztuką jest schudnąć szybko, ale na trwale z tkanki tłuszczowej. Jedząc tylko warzywa i owoce, możemy stracić nawet kilka kilogramów, ale bardzo szybko je ponownie zyskać, kiedy zaczniemy jeść normalnie. Warto również wiedzieć, że monodiety owocowo-warzywne mogą mieć nieprzyjemne konsekwencje, zwłaszcza u osób z problemami gastrycznymi, które reagują na nadmiar błonnika w organizmie. Bóle żołądka, biegunki to tylko niektóre z nich. Poza tym, pozbywając się białka zwierzęcego z jadłospisu, zubażamy dietę również o witaminy (np. B12, E), tłuszcze i składniki mineralne. Na skutki w postaci gorszego stanu skóry, włosów, czy paznokci nie trzeba będzie długo czekać i nie zrównoważy nam tego obfitość w diecie beta-karotenu czy witaminy C. Dobra i mądra dieta to dieta dobrze zbilansowana.
Dzienna porcja warzyw i owoców
Codzienny jadłospis powinien zawierać co najmniej 400 gramów warzyw i owoców, ale nie mogą one stanowić jedynego źródła energetycznego w odżywianiu. Monodieta warzywno-owocowa ma wiele wad. I tak na przykład drastyczne ograniczenie białka i tłuszczu sprawia, że organizm zaczyna wytwarzać potrzebną do życia energię, spalając w pierwszej kolejności własne białka, a więc głównie mięśnie. Czujemy się wtedy osłabieni, skóra nam wiotczeje, mięśnie tracą sprężystość. Monodiety warzywno-owocowe przyczyniają się także do zubożenia organizmu w pewne mikroelementy. Jednym z nich jest żelazo konieczne do syntetyzowania krwinek czerwonych. Jego niedobór powoduje niedokrwistość, czyli anemię (żelazo zawarte w produktach roślinnych jest gorzej przyswajalne przez organizm). Kolejnym niekorzystnym następstwem jest obniżenie ilości wapnia w organizmie, powodujące w konsekwencji spadek masy kostnej, sprzyjający osteoporozie. Jedząc tylko warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi zbyt dużo pewnych substancji, m.in. potasu. Może on wywoływać uczucie mrowienia kończyn oraz być przyczyną zaburzeń rytmu serca.
Dobrze skomponowana dieta
Prawidłowa dieta powinna zawierać artykuły z każdej grupy produktów spożywczych. Ważne, aby nie jadać monotonnie i wybierać odmienne niż w dniu poprzednim produkty, a wtedy unikniemy ewentualnych niedoborów żywieniowych. Prawidłowo skomponowana dieta powinna zawierać każdego dnia 2-3 porcje surowych warzyw, 1-2 porcje owoców, 2 porcje produktów mlecznych, 5-6 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych, 1-2 porcje chudego mięsa. Nie można również zapominać o spożywaniu ryb (2-3 razy w tygodniu) oraz olejów roślinnych.