Budowanie odporności to długotrwały proces. Jak go wspomóc na co dzień?
Dietą! To najlepszy czas, by zajadać się kapustą kiszoną, jabłkami,
żurawiną, burakami i dodawać do potraw czosnek.
Konsultacja: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk, ekspert kampanii
Pora na pomidora
W okresie jesienno-zimowym organizm jest szczególnie narażony na drobnoustroje chorobotwórcze. W tym czasie warto sięgać po produkty obfitujące w wit. C,
która zwiększa naturalną odporność organizmu oraz pomaga obniżyć ryzyko
przeziębień, a także skraca czas ich trwania.
Najlepsza witamina C
Kwas askorbinowy (wit. C)
można znaleźć w większości
rodzimych warzyw
i owoców. Wśród nich
największe jego ilości
zawierają: papryka,
brukselka, kapusta
(w tym kiszona), kalafior,
szpinak, natka pietruszki,
pomidory, ziemniaki,
truskawki i żurawina.
Wchłanianie i długość
działania wit. C wspiera
kwercetyna – silny
przeciwutleniacz obecny
w wielu owocach
i warzywach takich jak:
winogrona, truskawki,
jabłka, porzeczki,
czosnek, cebula czy brokuły.
W zapobieganiu i leczeniu objawów przeziębienia oraz grypy pomocne
będą maliny (np. w postaci soku lub mrożone), gdyż oprócz dużej zawartości
wit. C są skutecznym środkiem przeciwgorączkowym. Dodatkowo owoce malin
i ich liście działają przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie, a ich olejki eteryczne
– rozgrzewająco. Korzystnie zadziała też sok z czarnej porzeczki, który zawiera
rekordowe ilości wit. C i oczyszcza organizm z toksyn.
Dawka rutyny
W sezonowych przeziębieniach i grypie pomocna będzie również rutyna.
Substancja ta uszczelnia naczynia krwionośne oraz ma właściwości
przeciwzapalne. W połączeniu z wit. C leczy pierwsze objawy przeziębienia
– zmniejsza katar i wpływa na ogólną poprawę odporności organizmu.
Dużą dawkę rutyny można znaleźć w cebuli, pomidorach, marchewce
oraz jagodach, winogronach, wiśniach i porzeczkach. Na uwagę zasługuje
także burak, który znacząco wzmacnia wewnętrzną ochronę. Jarzyna ta łagodzi
objawy wielu chorób, zwłaszcza wirusowych, jak np. grypa. Ponadto buraki
mają działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają w walce z uciążliwym kaszlem.
Probiotyki
Naturalną odporność wzmacniają probiotyki, do których należą polskie kiszonki
– ogórki czy kapusta kiszona, zawierające duże ilości wit. C. W czasie fermentacji
tych warzyw powstaje kwas mlekowy, regulujący florę bakteryjną w jelitach.
Wspomaga on również trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii,
oczyszcza i wzmacnia system odpornościowy, chroniąc organizm przed chorobami.
Kiszonki można przemycić do diety w postaci zupy ogórkowej czy kapuśniaku.
Silne działanie antybakteryjne i właściwości probiotycznie ma również żurawina.
Antybiotyki ze spiżarni
Jesienią i zimą warto
pamiętać o naturalnych
antybiotykach – czosnku
i cebuli. Ten pierwszy,
ze względu na swoje
drogocenne właściwości,
zaliczany jest do polskich
„superfoods”. Czosnek
wzmacnia odporność
organizmu
oraz skutecznie
zapobiega infekcjom
wirusowym układu
oddechowego i wspomaga
ich leczenie. Swoje działanie zawdzięcza związkom siarkowym, między innymi
allicynie, która hamuje rozwój bakterii, nie niszcząc przy tym naturalnej flory
bakteryjnej. Z kolei cebula zawiera związki siarki – fitoncydy. Posiada właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, a także ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne,
co ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle.
Warzywo to jest szczególnie polecane w leczeniu zapalenia zatok,
krtani czy gardła, zapalenia oskrzeli, kaszlu czy przy gorączce.