Jesteśmy w okres zwiększonej liczby infekcji dotyczących dróg oddechowych. W tym roku w Polsce mamy wyjątkowo duży wzrost zachorowań na grypę. Nieprawidłowo leczona grypa może powodować wiele powikłań, a jednym ze sposobów jej zwalczania jest profilaktyka. Jak nie zachorować i wzmocnić odporność?
Grypa to wirusowa choroba zakaźna. Wirus przenosi się drogą kropelkową podczas kontaktu z chorym. Na przebieg grypy wpływa patogen, który ją spowodował. Grypa typu B i C jest stosunkowo łagodna u dorosłych. Dużo poważniejszą postać przybiera typ A.
Czy można się przed nią bronić? „Tak jak w poprzednich sezonach epidemicznych najlepszą profilaktyką zachorowania na grypę jest szczepienie. Coroczne szczepienie zaleca się wszystkim osobom w wieku od 6 miesiąca życia, u których nie stwierdza się przeciwwskazań do szczepienia. Szczepienia najlepiej wykonać przed rozpoczęciem okresu zachorowalności na grypę w danej populacji, optymalnie w okresie od września do października” – mówi doktor Tomasz Stefaniak, lekarz medycyny ogólnej/rodzinnej Grupy American Heart of Poland.
Jeśli jednak pacjent z różnych powodów nie mógł zaszczepiony odpowiednio wcześnie, szczepienie można wykonać w dowolnym momencie okresu epidemicznego. „Do grupy pacjentów, którym szczególnie zaleca się coroczne szczepienie przeciwko grypie z uwagi na ryzyko ciężkiego przebiegu choroby i jej powikłań, należą dzieci w wieku 6- 59 miesiąca życia , osoby w wieku powyżej 50 roku życia, chorzy (niezależnie od wieku) na przewlekłe choroby układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, choroby nerek, wątroby, układu nerwowego, krwiotwórczego i metaboliczne (w tym cukrzycę), osoby z upośledzeniem odporności, kobiety, które są lub będą w ciąży w okresie epidemicznym oraz osoby z otyłością olbrzymią” – tłumaczy doktor.
Ważna jest także kondycja organizmu w obronie przed czynnikiem infekcyjnym. Dlatego dieta musi być zróżnicowana, a organizmowi należy zapewnić odpowiednią ilość witamin i mikroelementów, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i jego gotowość do walki z czynnikiem infekcyjnym.
Dieta i higiena – mają znaczenie
W sezonie grypowym codzienną dietę warto wzbogacić o produkty bogate w witaminę C. Jest przeciwutleniaczem, a jej zadaniem jest wzmocnić organizm i wyeliminować toksyny. Warto więc sięgać po owoce cytrusowe, paprykę oraz zielone i ciemne warzywa liściaste. Odporność wzmocnią też pokarmy bogate w witaminę A – zabezpiecza podszewkę płuc i gardła, ratując przed infekcjami. Do diety włączmy zielone i ciemne warzywa, żółcie, pomarańcze i czerwienie, a także żywność pochodzenia zwierzęcego, taką jak makrela lub wątroba. Należy również dbać o dostarczenie witaminy B, która działa korzystnie na układ nerwowy, zapewnia właściwości immunostymulujące, czyli ma wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego. Zawierają ją pełne ziarna, zielone warzywa, rośliny strączkowe i grzyby. Istotny jest również cynk, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Znajdziemy go w jajkach, warzywach (takich jak seler, bakłażan lub szparagi), owocach morza i wątróbce.
W zapobieganiu przed zakażeniem grypą a także innymi patogenami układu oddechowego należy przestrzegać podstawowych zasad higieny. „Pamiętajmy o częstym myciu rąk, zasłanianiu ust chusteczką jednorazową podczas kichania szczególnie w sezonie epidemicznym oraz stosowanie jednorazowych masek. Należy unikać dużych skupisk ludzkich” – przypomina doktor.
Na rynku dostępne są suplementy diety podnoszące sprawność układu immunologicznego oparte głównie na bazie preparatów ziołowych, witaminach i minerałach. „Można się nimi wspomagać, ale musimy pamiętać przede wszystkim o prawidłowej diecie i zdrowym stylu życia. Jeśli chodzi o diagnostykę grypy to od kilku lat stosowane są testy skaningowe tzw. testy przyłóżkowe, które pozwalają na bezpośrednią wizualna detekcję antygenu wirusa A i B w ciągu około 15-30m min. Aktualnie dysponujemy testami różnicującymi zakażenie grypy, wirusem RSV i COVID-19” – tłumaczy lekarz Tomasz Stefaniak.
Pamiętajmy również o czynnikach, które niekorzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu odpornościowego, takich jak: alkohol, papierosy, przetworzona żywność, silny stres, a także nieprawidłowa higiena snu. A jeśli zaobserwujesz u siebie objawy grypy, jak najszybciej skonsultuj się ze swoim lekarzem.