Jesteśmy w okres zwiększonej liczby infekcji dotyczących dróg oddechowych. W tym roku w Polsce mamy wyjątkowo duży wzrost zachorowań na grypę. Nieprawidłowo leczona grypa może powodować wiele powikłań, a jednym ze sposobów jej zwalczania jest profilaktyka. Jak nie zachorować i wzmocnić odporność?

grypa

Grypa to wirusowa choroba zakaźna. Wirus przenosi się drogą kropelkową podczas kontaktu z chorym. Na przebieg grypy wpływa patogen, który ją spowodował. Grypa typu B i C jest stosunkowo łagodna u dorosłych. Dużo poważniejszą postać przybiera typ A.

Czy można się przed nią bronić? „Tak jak w poprzednich sezonach epidemicznych najlepszą   profilaktyką   zachorowania na grypę jest szczepienie. Coroczne szczepienie zaleca się wszystkim osobom w wieku od   6 miesiąca życia, u których nie stwierdza się przeciwwskazań do szczepienia. Szczepienia najlepiej wykonać przed rozpoczęciem okresu zachorowalności na grypę w danej populacji, optymalnie w okresie od września do października” – mówi doktor Tomasz Stefaniak, lekarz medycyny ogólnej/rodzinnej Grupy American Heart of Poland.

Jeśli jednak pacjent z różnych powodów nie mógł zaszczepiony odpowiednio wcześnie, szczepienie można wykonać w dowolnym momencie okresu epidemicznego. „Do grupy pacjentów, którym szczególnie zaleca się coroczne szczepienie przeciwko grypie   z uwagi na ryzyko ciężkiego przebiegu choroby   i   jej powikłań,   należą   dzieci w wieku   6- 59 miesiąca życia , osoby w wieku powyżej 50   roku   życia, chorzy (niezależnie od wieku) na przewlekłe   choroby   układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, choroby nerek, wątroby, układu nerwowego, krwiotwórczego i metaboliczne (w tym cukrzycę), osoby z upośledzeniem odporności, kobiety, które są   lub będą w ciąży w   okresie epidemicznym oraz osoby z otyłością olbrzymią” – tłumaczy doktor.

Ważna jest także kondycja organizmu w obronie przed czynnikiem infekcyjnym. Dlatego dieta musi być zróżnicowana, a organizmowi  należy zapewnić odpowiednią ilość witamin i mikroelementów, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i jego gotowość do walki z czynnikiem infekcyjnym.

Dieta i higiena – mają znaczenie

W sezonie grypowym codzienną dietę warto wzbogacić o produkty bogate w witaminę C. Jest przeciwutleniaczem, a jej zadaniem jest wzmocnić organizm i wyeliminować toksyny. Warto więc sięgać po owoce cytrusowe, paprykę oraz zielone i ciemne warzywa liściaste. Odporność wzmocnią też pokarmy bogate w witaminę A – zabezpiecza podszewkę płuc i gardła, ratując przed infekcjami. Do diety włączmy zielone i ciemne warzywa, żółcie, pomarańcze i czerwienie, a także żywność pochodzenia zwierzęcego, taką jak makrela lub wątroba. Należy również dbać o dostarczenie witaminy B, która działa korzystnie na układ nerwowy, zapewnia właściwości immunostymulujące, czyli ma wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego. Zawierają ją pełne ziarna, zielone warzywa, rośliny strączkowe i grzyby. Istotny jest również cynk, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Znajdziemy go w jajkach, warzywach (takich jak seler, bakłażan lub szparagi), owocach morza i wątróbce.

W zapobieganiu   przed zakażeniem grypą a także innymi patogenami   układu oddechowego należy przestrzegać podstawowych zasad higieny. „Pamiętajmy o częstym myciu rąk, zasłanianiu ust chusteczką jednorazową podczas kichania szczególnie w sezonie epidemicznym oraz stosowanie jednorazowych masek. Należy unikać dużych skupisk ludzkich” – przypomina doktor.

Na   rynku dostępne są suplementy  diety  podnoszące sprawność układu immunologicznego  oparte głównie na bazie preparatów ziołowych, witaminach i minerałach. „Można się nimi wspomagać, ale musimy pamiętać przede wszystkim o prawidłowej diecie i   zdrowym stylu życia. Jeśli chodzi o diagnostykę grypy to od kilku lat stosowane są testy skaningowe tzw. testy przyłóżkowe, które pozwalają   na bezpośrednią   wizualna detekcję antygenu wirusa  A i B w ciągu około 15-30m min. Aktualnie  dysponujemy testami  różnicującymi zakażenie grypy, wirusem RSV i   COVID-19” – tłumaczy lekarz Tomasz Stefaniak.

Pamiętajmy również o czynnikach, które niekorzystnie oddziałują na funkcjonowanie układu odpornościowego, takich jak: alkohol, papierosy, przetworzona żywność, silny stres, a także nieprawidłowa higiena snu. A jeśli zaobserwujesz u siebie objawy grypy, jak najszybciej skonsultuj się ze swoim lekarzem. 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.