Na wielkanocnym stole dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością, bo dania, które serwujemy, powinny nam przede wszystkich smakować i podkreślać odświętny charakter spotkania. Przykład? Barszcz biały z jajkiem, ale podany z twarogiem roztoczańskim w wersji polecanej przez Marcina Sikorę – kucharza, eksperta kulinarnego Winiarni Zamojskiej.

„Jako osoba urodzona i wychowana na Roztoczu jestem miłośnikiem regionalnych produktów, na których wychowałem się, dlatego tradycyjne, świąteczne dania często podkręcam produktami z moich okolic. Biały barszcz polecam podać z jajkiem i pokruszonym roztoczańskim twarogiem. Twaróg roztoczański to inaczej biały ser wymieszany z solą, suszonym ziołami i przyprawami. Możemy zrobić go samodzielnie, mieszając twaróg z ziołami. Ten do białego barszczu najlepiej przygotować tydzień wcześniej, zawinąć w gazę lub pergamin i pozostawić do wysuszenia” – radzi kucharz Marcin Sikora. A jak zrobić barszcz biały? Oto jego przepis: 

Najlepszy barszcz biały z jajkiem i twarogiem 

Składniki na zakwas:

  • 6 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków
  • 600 ml wody

Składniki na barszcz:

  • 400 g surowej szynki wieprzowej
  • 500 g parzonej białej kiełbasy
  • 400 g wędzonego boczku
  • 400 g wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 500 ml zakwasu na barszcz biały
  • 1 obrana marchewka
  • 1 obrana pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżki majeranku
  •  ½ łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka krojonej w kostkę cebuli
  • 300 ml śmietany 18%
  •  2,5 l wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do wykonania zakwasu włóż do słoika i zalej wodą. Słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw na około 5-7 dni. Szynkę wieprzową wraz z marchewką i pietruszką zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Gotowy wywar przecedź, a szynkę pokrój w kostkę. Boczek wędzony pokrój w kostkę, a kiełbasę w pół plastry. Boczek podsmaż wraz z cebulą, a następnie dodaj kiełbasę i ponownie wszystko razem podsmaż. Boczek i kiełbasę dodaj do wywaru, doprowadź do wrzenia. Dodaj do wywaru zakwas oraz zahartowaną śmietanę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj suszone zioła, chrzan i starty czosnek.

Barszcz biały podawaj z gotowanym jajkiem i twarogiem roztoczańskim. 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.