Śniadanie lekkie dla kobiet, ich zapotrzebowanie kaloryczne to 2500 kcal (trening poranny):
Śniadanie ok. 400 kcal
* szklanka mleka 1,5%
* filiżanka płatków kukurydzianych oraz 3 łyżki otrąb pszennych
* ½ szklanki malin, pokrojone jabłko
* 4 migdały, 4 łyżeczki rodzynekMigdały, rodzynki wraz z jabłkiem mogą być przekąską.
Śniadanie ok. 600 kcal:
* szklanka mleka 2%
* 1,5 filiżanki płatków wielozbożowych
* Tost pełnoziarnisty
* Jajko smażone na chudej wędlinie (z łyżeczką margaryny)
* Szklanka soku z pomarańczy.
* sok wyciskany z 3 pomarańczy
* ¼ melona
* 2 filiżanki płatków wielozbożowych bez dodatku cukru
* Szklanka mleka 1,5%
* 3 tost pełnoziarniste posmarowane3 łyżeczkami margaryny i dżemem niskosłodzonym.
Śniadanie w dniu zawodów (mężczyzna), powinno być zjedzone 3h przed startem. Zaraz po przebudzeniu ok. 400 kcal:
* 2 kromki chałki, posmarowana margaryną, plaster sera białego chudego, łyżka miodu; do picia napój izotoniczny. Po 40-60 minutach ok. 800 kcal:
*Owsianka na mleku lub płatki wielozbożowe z jogurtem naturalnym, z miodem rodzynkami,
* trzy kromki chleba razowego posmarowane margaryną, przełożone sałatą i pieczonym mięsem (ok. 100 g), jajkiem na twardo, pomidorem kiełkami,
* banan,
* baton dla sportowców białkowo-węglowodanowy;
* do picia sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy – mniej więcej 1 szklanka.
www.maratonwarszawski.pl