Przepis na cappellini a la marinara

Szybka i wykwintna kolacja dla znajomych, którzy właśnie wpadli z wizytą? Makaron z krewetkami! Proste, pyszne danie o śródziemnomorskim rodowodzie. Spróbujecie?

 

Składniki:

  • cappellini a la marinara200 g makaronu, np. Malma Capellini Nidi
  • oliwa z oliwek
  • pół puszki pomidorów pelati
  • 150 g krewetek
  • 150 g fileta z dorsza lub halibuta
  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 25 g natki pietruszki
  • 25 ml białego wina
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie
w garnku na oliwie przesmażamy posiekany czosnek i szalotki. Dodajemy krewetki, pokrojoną
w kostkę rybę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy chwilę i dodajemy wino.

Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i posiekaną natkę. Dodajemy ugotowany makaron
i podajemy gorący.

cappellini a la marinara

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.