Szybka i wykwintna kolacja dla znajomych, którzy właśnie wpadli z wizytą? Makaron z krewetkami! Proste, pyszne danie o śródziemnomorskim rodowodzie. Spróbujecie?
Składniki:
- 200 g makaronu, np. Malma Capellini Nidi
- oliwa z oliwek
- pół puszki pomidorów pelati
- 150 g krewetek
- 150 g fileta z dorsza lub halibuta
- 25 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 25 g natki pietruszki
- 25 ml białego wina
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie
w garnku na oliwie przesmażamy posiekany czosnek i szalotki. Dodajemy krewetki, pokrojoną
w kostkę rybę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy chwilę i dodajemy wino.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy. Zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i posiekaną natkę. Dodajemy ugotowany makaron
i podajemy gorący.