Cacciucco to popularne jednogarnkowe danie rybne, które podbiło serce niejednego Włocha. Jego egzotyczna nazwa pochodzi od tureckiego słowa „kucuk”, które w wolnym tłumaczeniu oznacza „kawałki owoców morza”, które również dodaje się do dania.

Przepis: Marco Ghia –  Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool

 

shutterstock_240917059


Składniki:

Na wywar:

  • 20 ząbków czosnku, posiekanych
  • 60 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 20 g natki pietruszki, posiekanej
  • 100 g wytrawnego białego wina

 

Do ryby:

  • 200 g ośmiorniczek (baby osctopus)
  • 150 g krewetek
  • 120 g piotrosza (ryby Świętego Piotra)
  • 300 g kurka czerwonego
  • 80 g płaszczki
  • 300 g omułków jadalnych
  • 200 g małży
  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • 2 g świeżej papryczki chili
  • 7 g soli

Do krutonów:

  • 8 kromek żytniego chleba (w stylu rustykalnym)
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergin

 

 CACCIUCCO ALLA LIVORNESE - ZDJĘCIE

 

Przygotowanie:

Delikatnie podsmaż czosnek na oliwie. Jak tylko zacznie brązowieć, dodaj pietruszkę. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Umyj delikatnie ośmiorniczki i dodaj je na patelnię. Smaż ok. 10 minut. Dodaj kurka czerwonego i podsmaż. Następnie dodaj rybę Świętego Piotra (Pietrosz) i pokrojoną wcześniej na kawałki płaszczkę. Dodaj krewetki. Następnie małże, a na końcu omułki. Podsmaż. W naczyniu żaroodpornym umieść podsmażone ryby i owoce morza, pokrojone pomidory, sól, pokrojoną papryczkę chili i piecz w piekarniku przez 30 minut. Kromki chleba, podtostowane i pokrojone w kwadraciki, polej oliwą z oliwek i posmaruj świeżym czosnkiem. Podawaj je z zupą, kładąc na dnie talerza i zalewając zupą rybną.

 

Porady:

Kiedy zupa dochodzi w piekarniku, zakryj naczynie folią spożywczą, aby ryby nie stały się zbyt suche. Ryby powinny być umyte, a ich wnętrze usunięte; wkładaj je do zupy według ich wielkości, zaczynając od największej i kończąc na najmniejszej. Pozwoli im to na dokładne ugotowanie. Sól dodawaj na końcu, dzięki czemu będziesz mieć pod kontrolą jej smak.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.