Lasagne to danie uznawane za jeden z kulinarnych symboli Italii. Jest to także ulubione włoskie danie Amerykanów. Skąd tak naprawdę pochodzi i jaki jest sekret przygotowania tego makaronowego specjału?
Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne.
Lasagne jest potrawą, która może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Najbardziej popularne są dwie wersje:
- Lasagne bolognese: jej cechą charakterystyczną jest tradycyjny sos boloński, z dodatkiem mielonego mięsa – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego.
- Lasagne napoli: rodem z południowych Włoch. W przeciwieństwie do jej siostry z północy, jest potrawą bezmięsną. Opiera się o charakterystyczny dla neapolitańskiej kuchni sos napoli – na bazie pomidorów z dodatkiem czosnku, bazylii, tymianku i oregano.
Lasagne jest jednak potrawą, która pozwala kucharzowi na sporą inwencję. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Najbardziej znanym smakoszem lasagne był bohater kreskówek – kot Garfield. Jego ulubioną wersją była lasagne po bolońsku, podgrzana w… mikrofalówce, ale tego sposobu przyrządzania akurat nie polecamy.